Ensamheten påverkar allmäntillståndet för äldre

Äldreomsorgen ser inte ut som den var på 80-talet.

”Tiden för samtal mellan medborgare och personal behöver ökas inom hemtjänsten”, skriver Juha Frondelius.   FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT

”Tiden för samtal mellan medborgare och personal behöver ökas inom hemtjänsten”, skriver Juha Frondelius.  FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT

Foto:

Övrigt2017-10-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skett många stora reformer inom äldreomsorgen som påverkar varje enskild brukares vardag.

Äldrereformen som antogs på 90-talet med hemmaboendeprincipen har nått nya rekord i antal boende hemma. Hemma(kvar) boendeprincipen var från början en möjlighet, nu har den blivit mer av ett tvång. Nu är det ofta så att man vill flytta in till ett boende men måste bo kvar hemma. Situationen är ytterst ansträngd för både brukare, personal och anhöriga. Ensamheten bland våra äldre ökar och påverkar allmäntillståndet för enskilda negativt.

För att möta upp förändringar och nya idéer till verksamheten så behöver alla beslutande politiker få samma verklighetsbild.

Därför lämnade vi från KD in ett förslag (motion) om att kommunen behövde göra en grundlig genomlysning av Katrineholms situation av äldreomsorgen idag och inför framtiden.

På utbildningsdagen den 27 september fick vi information om vad som krävs för att få stöd av vård och omsorg och vilka aktiviteter som finns för äldre. Skillnaden mellan industriell omsorg och individuell omsorg genomlystes. Och till sist fick vi en bild av framtidens utmaningar för vård och omsorg.

Sammanfattningen av de två första utbildningspassen med vad som krävs för att få vård och omsorg och aktiviteterna för våra äldre gav en positiv bild av Katrineholms omsorg. Skillnaden mellan industriell och individuell omsorg gav en historisk bild av ett förr och ett nu. Nu utgår man alltid från individens behov och inte som förr då alla skulle få samma service oavsett behov likt den industriella produktionen. Framtidsbilden där vi går mot en ökande åldrande befolkning ställer stora krav på anpassning av resurser, teknik och personalbehov över tid.

Intentionen av vår motion med Sveriges bästa hemtjänst som visades i SVT 2016 berördes inte under utbildningen. Hemtjänsten arbete dag och natt måste få mer uppmärksamhet. Ensamheten bland alla medborgare som bor kvar hemma i sina lägenheter och hus leder till en större vårdtyngd och sämre livskvalité. Tiden för samtal mellan medborgare och personal behöver ökas inom hemtjänsten dag som natt. Det blir en märklig vårdsituation där all mänsklig närvaro består bara av dem biståndsbeslutade sysslorna. Att prata med varandra under dygnets alla timmar får stå tillbaka pga. tidspressen!

Joha Frondelius (KD)