Anledningen Àr att vi har lÀgst antibiotikaanvÀndning i EU, ett djurskydd i absolut vÀrldsklass och jÀmfört med de allra flesta andra lÀnder en miljö- och klimatsmart produktion. Trots det har den svenska livsmedelsproduktionen konstant minskat de senaste tjugo Ären
Den frÀmsta förklaringen Àr frÄnvaron av politiskt ansvarstagande och en oförmÄga att fatta beslut som rÀcker lÀngre Àn till nÀsta val. SÄ hÀr kan vi inte fortsÀtta, det har vi helt enkelt inte rÄd med. Och det Àr nÄgot som denna regering jobbat hÄrt med att försöka förÀndra
Den 16 januari i Är blev det verkliga startskottet för en stor förÀndring för Sverige och för den svenska livsmedelskedjan. Regeringen presenterade dÄ en blocköverskridande överenskommelse med den borgerliga oppositionen och VÀnsterpartiet om totalt fyra mÄl för livsmedelskedjan fram till Är 2030. Partierna har tagit sitt ansvar genom samarbete och kompromissvilja och enats kring de tydliga och viktiga mÄlen att svensk livsmedelsproduktion ska öka och konkurrenskraften ska öka i alla delar av livsmedelskedjan.
Den 30 januari lĂ€mnade regeringen över propositionen âEn svensk livsmedelsstrategi â för fler jobb och hĂ„llbar tillvĂ€xt i hela landetâ till riksdagen. Med denna skapar vi förutsĂ€ttningar för en lĂ„ngsiktig och hĂ„llbar politik för livsmedelskedjan. Detta Ă€r nĂ„got som har saknats och efterfrĂ„gats under en lĂ„ng tid av aktörer i livsmedelsbranschen. Andra lĂ€nder har gĂ„tt före men vi ska komma ikapp och vi ska gĂ„ förbi!
Det som Àr mest glÀdjande Àr att regeringen nu lÀmnat över en proposition till riksdagen. PÄ sÄ sÀtt sÀkerstÀller vi att regeringar Àven i framtiden, oavsett partifÀrg, kommer att prioritera livsmedelskedjan. Med en proposition sÄ sÀkerstÀller vi en lÄngsiktig nationell hÄllbar politisk för hela livsmedelskedjan fram till 2030. Det skapar jobb och hÄllbar tillvÀxt i hela landet.
Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister
Sara Karlsson (S), riksdagsledamot Sörmland