”Det tar tid att få upp resultat”

Det tar tid att få upp resultat, men självklart så går det.

Helena Edrenius (S) skriver om hur skolan i Vingåker kan förbättras.  FOTO:  KLAS-GÖRAN BÄCK

Helena Edrenius (S) skriver om hur skolan i Vingåker kan förbättras.  FOTO: KLAS-GÖRAN BÄCK

Foto:

Övrigt2018-02-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I årskurs 6 så ser vi t ex att över 93 procent av eleverna är godkända i matematik och i svenska så är nästan 95 procent godkända. Här har vi högre resultat än vad som kan förväntas av oss, vi är bland de 25 procent som presterat bäst av alla kommuner.

Vad gör man då?

Jo man jobbar systematiskt genom att man följer upp resultaten, analyserar orsaker samt identifierar förbättringsområden. På skolorna har man två stora utvärderingar och analyser i samband med varje terminsslut. Det genomförs även mitterminsavstämningar i mitten av varje termin där resultaten följs upp utifrån hur eleverna ligger i förhållande till målen

Varje pedagog ska dessutom analysera sin egen klass resultat var 6:e vecka därefter så ska resultaten av analyserna diskuteras av pedagogerna alltså proffsen för att komma fram till åtgärder som ska sättas in för att förbättra måluppfyllelsen. De ställer frågor kopplat till undervisning och organisation, Gör de rätt saker? Kan man göra på något annat sätt är funderingar som de ställer sig.

Vad av det vi gör ger effekt och varför?

Resultaten av dessa analyser ligger till grund för åtgärder på skolnivå men även för beslut om åtgärder och prioriteringar i nämnd

Arbetslagsledarna har ett större ansvar att samla ihop arbetslagens slutsatser samt att driva det i det systematiska arbetet i arbetslagen.

Vi har även förstelärarna som har ett riktat uppdrag att driva utveckling i olika fokusgrupper såsom programmering, formativ bedömning, värdegrund mm. De ska också ha fokus på utveckling och organisation samt ha studiehandledning.

Vi har elevhälsomöten för alla elever, elever som mår bra presterar också bättre så det är väldigt viktigt med elevhälsa.

Det är också en förutsättning att eleverna är i skolan. Därför är det viktigt att alla pedagoger anmäler frånvaro, vilket vi kan se idag att alla inte gör. Vi tror på ett bättre och tydligare samarbete med vårdnadshavarna. Alla vårdnadshavare ska få information om vad deras barn/ungdomar behöver kunna för att klara de olika betygsnivåerna.

De ska också ha god kunskap kring vad som krävs för att klara de olika nationella proven, den informationen ska de få tillgång till från skolan.

Utvecklingssamtalen behöver utvecklas, där ska man t ex diskutera betyg/betygskriterier.

Vad krävs för att höja betygen och vad är rimligt. Vårdnadshavare behöver också få information och stöd i hur de kan stötta sina barn och ungdomar i skolarbetet.

Vårdnadshavarna är jätte viktiga och vi vet att många vill hjälpa sina telningar men vet inte riktigt hur och där är det viktigt att skolan stöttar informerar och hjälper. Enligt socekonomiska aspekter så presterar Vingåker elever så bra som man kan förvänta sig.

Men trots detta så vill och är vi socialdemokrater övertygade om att vi kan prestera högre resultat.

Helena Edrenius (S) Barn- och utbildningsnämndens ordförande