"Det här är inget arbete – det är en livstil"

På Elfvesta gård pågår arbeten med att uppföra ett nytt kostall för fullt. Här finns ingen rädsla för dåliga mjölkpriser utan framtidstron är stark på gården. Lagom till kosläppet ar det tänkt att vara färdigt för visning.

Marina och Mattias Andersson driver Elfvesta gård tillsammans sedan ett år tillbaka. Nu ser de fram emot en ny ladugård för mjölkproduktion där de står i solgasset på plattan vid mjölkgropen där 12 kor kan mjölkas samtidigt.

Marina och Mattias Andersson driver Elfvesta gård tillsammans sedan ett år tillbaka. Nu ser de fram emot en ny ladugård för mjölkproduktion där de står i solgasset på plattan vid mjölkgropen där 12 kor kan mjölkas samtidigt.

Foto:

Övrigt2017-01-22 20:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Elfvesta går utanför Sköldinge har man genom åren varit vakna för att utvecklas. För 17 år sedan satte man in en av regionens första mjölkrobotar och för åtta år sedan gick gården över till ekologisk produktion och blev Krav-certifierade.

‒Det är intressant och en utmaning med ekoodling, det är inte bara att köra ut gödning över rubbet utan man måste analysera och tänka mera på hur man gör, säger Mattias Andersson.

Efter ett arvsskifte för ett år sedan har Marina och Mattias Andersson drivit verksamheten i egen regi. Flera gårdar i omgivningen har också genomfört arvsskiften och fått unga entusiastiska lantbruksentreprenörer som brukare.

‒Vi har stort utbyte av varandra och ser ljust på framtiden, annars skulle vi inte våga satsa, menar Mattias Andersson.

Gården brukar 320 hektar mark och är självförsörjande med foder så när som på lite specialfoder till de mjölkande korna. Den gamla ladugården är byggd för 140 mjölkdjur och den nya är anpassad för 200 kor.

Hur kommer det sig att ni gör den här satsningen?

‒En av anledningarna var att vi stod inför ett val, kostsamt byte av utrustning, nya robotar samt ett nytt ungdjursstall eller ett helt nytt mjölkstall. Robotarna ville vi bort från och gå tillbaka till mera traditionell mjölkning med mjölkgrop i stället, berättar Mattias Andersson.

Varför går ni från robotarna?

‒Det är stressande när mobilen signalerar för minsta fel och man måste vara i närheten för att lösa problemen. Roboten kräver perfekta juver för att fungera bra.

Mjölkningen är tänkt att skötas av två personer, Marina och Mattias själva men till sommaren kommer äldsta dottern, Beatrice hem från naturbruksskolan.

Den gamla ladugården är på 1000 kvadratmeter och den nya kommer att bli hela 2300 kvadratmeter stor.

‒Varje ko kommer att få ytterligare några kvadratmeter utrymme till sitt förfogande, berättar mjölkbonden.

Tron är stor på verksamheten och paret menar att det är viktigt med svensk mjölkproduktion, både konventionell och ekologisk produktion. Investeringen är på 15 miljoner kronor.

Elfvesta gård

Gården drivs i dag av Marina och Mattias Andersson och är inriktad på ekologisk produktion.

Familjen har tre barn, Beatrice 18 år, Erik 13 och Viktor 11 år.

Gården är en Arlagård som tar emot skolklasser för att visa hur ett jordbruk fungerar.