Därför behöver Sörmlands kommuner kräva återvunnet material

Vi svenskar lever i dag som om det fanns mer än fyra jordklot att ta av. Vår konsumtion bara i Sverige kräver att vi bryter mer än 60 ton naturresurser årligen för var och en av oss. Det är fullständigt ohållbart om vi vill att våra barn och barnbarn ska ärva en planet som går att leva på.

Majoriteten av alla svenskar vill att deras kommun prioriterar återvunnet material i upphandlingar, ändå är det bara en handfull kommuner i Sverige som gör det.

Majoriteten av alla svenskar vill att deras kommun prioriterar återvunnet material i upphandlingar, ändå är det bara en handfull kommuner i Sverige som gör det.

Foto:

Övrigt2018-05-28 09:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därför är det bråttom att ställa om till ett samhälle där vi värnar de resurser vi en gång tagit upp från jordskorpan.

En konkret åtgärd för att inte tära så hårt på jordens krympande resurser är att återanvända och återvinna mycket mer material, i stället för att kasta bort det efter en användning.

Men i verkligheten utgörs bara en bråkdel av de där 60 tonnen av återvunnet material – resten är nybrutet, varje gång.

Därför är det särskilt viktigt att våra offentliga inköp används för att driva på en omställning.

Ändå är det bara en handfull kommuner i Sverige som kräver eller prioriterar återvunnet material när de köper in varor, visar en undersökning som vi på miljöföretaget Ragn-Sells har gjort.

I Sörmland svarar ingen kommun att de ställer någon form av krav.

Beror det på att kommuninvånarna inte vill det? Verkligen inte. Hela 94 procent av svenskarna vill att deras kommun ska prioritera återvunnet material i sina upphandlingar, visar en Sifoundersökning vi lät göra i juni.

Signalen till de styrande i Sörmlands kommuner är glasklar: Här krävs en snabb förändring.

Sveriges kommuner spenderar varje år omkring 300 miljarder kronor i offentliga upphandlingar.

Sju av tio upphandlingar i landet görs av kommuner eller deras bolag. Tänk vilken fantastisk kraft det skulle ge om fler kommuner började lägga de pengarna på material som används igen och igen i stället för att kasseras!

Se på Nederländerna, som redan har fattat beslut om att använda sina offentliga inköp som ett verktyg för att ställa om samhället.

Här har Sörmlands kommuner en jättechans att göra skillnad. Genom att skriva in ambitionen att alltid prioritera återvunnet material i sina riktlinjer för upphandling kan de bidra till ett hållbart samhälle, i stället för att medverka till att vi tar upp mer resurser än jorden har att ge. Byggmaterial till offentliga byggnader är ett område där små justeringar skulle göra enorm nytta; plast är ett annat.

Genom att använda invånarnas skattepengar till återvunnet material så ofta det går kan kommunerna i Södermanland ta ansvar och visa vägen mot en hållbar framtid. Det är precis vad jorden behöver – och vad invånarna vill.

Pär Larshans

Hållbarhetschef, Ragn-Sells