Risken för att cellförändringar i livmoderhalsen ska utvecklas till cancer minskar med 90 procent med cellprov. Men trots regelbundna kallelser och att provtagningen är gratis i Sörmland, uteblir många från provtagningen. Därför behöver det vanliga cellprovet kompletteras med ett självtest.
Dödligheten i livmoderhalscancer har minskat kraftigt sedan den allmänna cellprovtagningen infördes. Av de kvinnor som avlider i sjukdomen har de flesta inte gjort cellprov.
Anledningarna till att kvinnor avstår från provtagningen är flera. Det kan vara svårt att hinna med under dagtid, jobbigt med en gynekologisk undersökning eller att kvinnan inte känner till hur viktigt det är att göra cellprov. Att avstå är riskfyllt eftersom cellförändringar i livmoderhalsen inte ger några symtom men kan utvecklas till cancer. Men förändringarna är enkla att behandla och därmed förhindra att de utvecklas till cancer.
I Västra Götalandsregionen infördes hösten 2016 möjligheten till självtest med lyckat resultat. Enligt Regionalt cancercentrum väst använde 15 procent av kvinnorna självtestet.
Kan vi förhindra att kvinnor drabbas av livmoderhalscancer är mycket vunnet för den enskilde och hennes närstående. Alla kvinnor i Sörmland som fått en kallelse men avstått från cellprov borde få ett självtest hemskickat efter ett och ett halvt år, och de kvinnor som önskar ska ha rätt att välja självtest i stället för att göra provet på mottagning.
Att få fler, helst alla, kvinnor mellan 23 och 70 år, att göra cellprov är viktigt. En god och jämlik hälsa på lika villkor ska gälla oavsett socioekonomisk bakgrund. Att minska risken att sörmländska kvinnor dör i livmoderhalscancer är en självklarhet för oss och därför bör självtest snarast införas.
Marie-Louise Forslund Mustaniemi, KD
Gruppledare Landstingsfullmäktige
Östen Eriksson, KD
Ledamot Landstingsfullmäktige