Cannabis inte ovanligt i högstadiet

När 15-åriga Anton var ute med en vän kom en pojke fram och frågade om de ville köpa cannabis. Det blev första gången för Anton, som berättar att det inte är ovanligt att ungdomar använder cannabis redan i högstadiet.

– Det är ganska vanligt att man röker på ibland. Det finns inte så mycket mer att göra, ungdomarna blir uttråkade, säger Anton, 15 år.

– Det är ganska vanligt att man röker på ibland. Det finns inte så mycket mer att göra, ungdomarna blir uttråkade, säger Anton, 15 år.

Foto:

Övrigt2017-01-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms-Kuriren skrev tidigare om Folkhälsocentrums senaste undersökning "Liv & Hälsa ung 2014" som tydde på att antalet gymnasieelever i Sörmland som någon gång provat narkotika ökat.

Men användningen av narkotikaklassade preparat kan ha gått ännu längre ner i åldrarna. 15-åriga Anton berättar att många ungdomar provar på cannabis redan i högstadiet.

Första gången Anton själv rökte cannabis var tillsammans med en vän. De var ute och gick när en kille som var bekant till Antons kompis kom fram till pojkarna och frågade om de ville köpa cannabis.

– Det var väl kul. Jag skrattade mycket första gången, säger Anton.

Han tror att ungdomar väljer att röka cannabis av olika anledningar. Vissa flyr från problem.

– För vissa kan det vara en flykt men för de flesta är det bara något man gör för att man är uttråkad.

Även om det är långt ifrån majoriteten av eleverna i högstadiet som använder cannabis, berättar flera att de har kamrater som någon gång provat.

Annika, som också är 15 år, har själv aldrig intagit någon form av narkotika. Däremot har flera av hennes vänner gjort det.

– Det är ganska vanligt, speciellt bland gymnasieelever. Det finns en sida på internet som säljer det, säger hon.

Hon berättar att sajten länkas på sidor där ungdomar är aktiva. Men den byter hela tiden namn för att komma undan, berättar Annika, som brutit kontakten med några av sina vänner på grund av cannabis.

– De blev drygare. Det enda de gjorde var att sitta och röka på.

Håkan, som också har flera vänner som använder cannabis, tror att det delvis har att göra med att fritidsgården Perrongen införde 16-årsgräns i september. Enligt honom har många vänner till honom hamnat i kriminalitet och råkat illa ut efter att fritidsgården höjde åldersgränsen från 13 år till 16 år. Håkan vill att det ska finnas fler platser i Katrineholm där ungdomar kan umgås med varandra, oavsett ålder.

– Det finns inga platser, förut kunde man ha kul utan att behöva göra annat. För de som har det jobbigt och kommer från familjer där det finns problem kan det vara svårt att inte röka på eller hamna i kriminalitet.

Anton, Annika och Håkan heter egentligen någonting annat.