Tillsammans med alla politiska partier, ledande tjänstemän och många företrädare för sjukvården, har vi haft förmånen att ta fram en ny, reviderad inriktning för sjukvården. Patienterna ska kunna vara mer delaktiga, vården ska arbeta hälsofrämjande och det behövs fler investeringar i digitala lösningar.
Sjukvården är samhällets viktigaste funktion. Alla människor har någon gång fått vård, och alla har behov av vård i framtiden. De allra flesta invånare känner nog någon som får vård i just detta ögonblick. Det innebär att vården engagerar, och vi hoppas att många vill bidra för att utveckla vården i framtiden.
På gott och ont är sjukvården uppdelat i många olika medicinska specialiteter. Att däremot förstå hela människan och hennes behov är svårt. Det här belyser i grunden den utmaning som sjukvårdens organisation står inför. Den höga graden av specialiseringen medför att det är komplicerat för patienter med flera diagnoser att få en bra och samordnad vård. Det måste vi ändra på.
Traditionellt har sjukvården i västvärlden haft ett reaktivt fokus, det vill säga att insatserna ges efter att skadan eller sjukdomen väl har inträffat. De senaste decennierna har det skapats allt mer vetenskaplig belägg för att allvarliga sjukdomar som till exempel cancer kan förebyggas. Vi tror att sjukvården har en viktig roll att spela i samhällets hälsofrämjande arbete.
Tillsammans föreslår vi därför en ny inriktning för den sörmländska sjukvården där målet är att lägga grunden för en förbättrad hälsa och mer jämlik hälsa. En mycket viktig målgrupp är att anpassa vården till patienter med komplexa behov, ofta multisjuka äldre, som måste få insatser från olika håll. Vi tror att vården blir bättre med så kallad personcentrerad vård, vilket innebär att patienten är mer delaktig i beslut som rör den egna behandlingen.
Vi är övertygade om att vårdcentralerna i Sörmland kommer spela en allt viktigare roll för att kunna erbjuda patienterna en bättre sjukvård. Fler medicinska kompetenser måste finnas på vårdcentralerna för det ska bli bra för invånaren, och det behöver bli enklare att söka sig dit. Framtidens vård kommer också att präglas av fler mobila team som möter patienten i sitt hem.
För att kunna modernisera sjukvården måste vi göra betydande investeringar i digitala lösningar, både för patienter och för medarbetaren. Vi är övertygade om att det behövs fler digitala tjänster, vilket bidrar till en bättre vård för den enskilde och att vården blir en mer attraktiv arbetsplats.
Framtiden blir vad vi gör den till. Med dagens beslut (20 juni) pekar landstingsfullmäktige ut vägen till densamma, för vi vill att Sörmland blir Sveriges friskaste län med den mest uppskattade hälso- och sjukvården.
Monica Johansson (S)
Landstingsstyrelsen ordförande
Mattias Claesson (C)
Landstingsstyrelsen 1:e vice ordförande
Magnus Leivik (M)
Landstingsstyrelsen 2:e vice ordförande