Det kan vara lätt att avfärda skogen som lite träd vilka man kan hugga ner för att sen ersätta med nya. Men det är skillnad mellan skog och en samling träd.
I gamla skogar med träd som stått sedan 1800-talet hinner det utvecklas en enorm mångfald insekter, mossor, svampar, djur och fåglar. Liknande artrikedom går inte att finna annanstans än i riktigt gamla och orörda skogar.
Den typen av skog finns det endast ett fåtal kvar av i Sverige och de är en del av något som kallas för norra skogsbältet, vilket sträcker sig runt om hela planeten. Tillsammans med skogar i bland annat Finland, Ryssland, Alaska och Kanada utgör de ett enda ekosystem. Träden i dessa skogar producerar stora mängder syre och de binder mer kol än i alla tropiska regnskogar tillsammans.
I Sverige finns bara cirka tre procent naturskog kvar. En skog räknas som naturskog när den innehåller flera olika sorters träd som är olika gamla, är relativt opåverkad av människan och det finns mycket döda träd som kan ge liv åt olika svampar och insekter.
En odlad skog innehåller träd av ungefär samma ålder och art. Där kan inte ekosystemet av svampar och insekter utvecklas såsom det gör i en riktig naturskog.
Om man avverkar en naturskog förstör man livsmiljön och möjligheten till liv för en mängd olika arter. Man riskerar också att förstöra ekosystemet i det norra skogsbältet och därmed också förstöra det positiva klimatarbete detta ekosystem gör.
Nu planeras avverkning av naturskog i Rättviks kommun, en skog som av Världsnaturfonden har utsetts till extra skyddsvärd natur.
Mellan 2013 och 2017 har man avverkat 600 hektar (en yta stor som ungefär 1200 fotbollsplaner) och nu planerar man alltså att hugga ner mer. Detta går emot riksdagens miljömål om att skydda 20 procent av Sveriges land- och sötvattenområden till år 2020.
Även i Horndal i Dalarna planeras avverkning av 40 hektar skog för att ge plats åt Google som köpt upp 109 hektar mark där. Kommunen och näringsministern gläds åt arbetstillfällena och investeringen, men tänker inte på naturvärdet som förstörs.
Det är hög tid att regeringen och landstingen också lyssnar på varningarna och slutar att bara se till de kortsiktiga ekonomiska vinsterna. Planeten och klimatet mår inte bra av mer pengar. Vi måste göra allt vi kan för att försöka bibehålla ett stabilt klimat och då måste vi behålla våra träd och skogar.
Andreas Ekfrost, Supervegobloggen