Moderaterna saknar ett helhetsgrepp om klimatet

Replik till Petter Söderblom (Katrineholms-Kuriren 180507 "Klimatet kräver helhetsansvar").

11 april 2018 13:03

Det är naturligtvis glädjande att en moderat delar vår förståelse för att ett klimat och miljö i balans är grundläggande för vårt samhälle.

Det är också roligt att en del landstingsmoderater har börjat engagera sig i frågan. Under mandatperioden har viktiga milstolpar nåtts.

Sörmland var först i landet med fossilfri bussflotta, vi har påbörjat utfasningen av fossilbilar och infört klimatsmart kost och klimatmärkta menyer.

Vi har också tagit steg mot att göra landstinget – en av länets största arbetsgivare – till en cykelvänlig arbetsplats. Miljöpartiet vill göra ännu mer för klimatet och miljön under nästa mandatperiod.

Men Sörmlandsmoderaterna är i grunden inte särskilt intresserade. Annars skulle de inte motarbeta ekologisk kost, som är livsnödvändigt för bevarandet av biologisk mångfald.

De driver inte på för den nödvändiga utbyggnaden av hållbara transporter i det som ska bli region Sörmland. Istället satsar man över hela länet på mer bilväg, inte bara för att trygga farliga vägstråk. Det är fastslaget att nya bilvägar tenderar att öka just bilresandet. Inte ett ord har yttrats för utbyggnad av biogas, laddinfrastruktur och alternativa färdsätt såsom buss och cykel.

Moderaterna förstår glimtvis att miljö och klimat är viktigt, och att det kan vara en röstmagnet. Så länge de skär ut fragment och missar helheten kommer de dock aldrig utgöra ett seriöst alternativ till Miljöpartiet. Det vi saknar hos moderaterna är helhetsgreppet, och om Petter Söderblom menar allvar med sitt engagemang är han varmt välkommen att ansluta sig till oss.

Linus Lakso,

Ordförande Miljöpartiet Sörmland, första namnet på riksdagslistan (MP)

Anna Wåhlström,

Gruppledare (MP) Landstinget Sörmland, första namnet på landstingslistan (MP)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!