Vad var det egentligen som hände med bassängen?

Kupoolen vid Kullbergska sjukhuset.

Kupoolen vid Kullbergska sjukhuset.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2024-06-20 14:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har Regionen än en gång utfört en stor utredning om neddragningar som inte lett till någon besparing. Även om vi är lättade över hur beslutet till slut landade måste vi fråga vad det egentligen var som hände? Hur kom det sig att de styrande partierna ändrade sig i sista stund? 

7 november 2023. Regionen går mot ett rekordstort underskott på över en miljard. En enig regionstyrelse beslutar att bassängverksamheterna ska utredas för att se om det finns besparingar att hämta. I underlaget är man noggranna att lyfta fram vad som ska vägas in i utredningen. Bland annat den avsiktsförklaring som finns med Strängnäs kommun för möjligheten till samverkan för rehabilitering.

I mars får regiondirektören förlängt utredningsuppdrag. Bland annat eftersom det finns behov av en fördjupad analys för hur patienter påverkas och vad man ska göra för att minimera de negativa konsekvenserna vid en eventuell nedläggning. Trots den gemensamma inriktningen från styrelsen ger regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) bara en månad senare regiondirektören ett nytt uppdrag. Han ska ta fram beslutsunderlag med inriktningen att bassängerna i Eskilstuna ska stänga, bassängen i Nyköping ska fortsätta med befintlig verksamhet och bassängen i Katrineholm ska bara ha öppet för externa föreningar. 

Inför att styrelsen ska fatta beslutet om bassängerna kommer skarp kritik. Kritik mot dåliga underlag och brist på konsekvensanalys för patienterna. Funktionsrätt Sörmland försöker förgäves föra en dialog med de styrande politikerna och överlämna den namninsamling som RBU initierat. Överlämningen sker till slut mellan fyra ögon och de berörda får inte träffa de styrande politikerna. Inte förrän dagen innan styrelsemötet. Den 17 juni träffar den styrande minoriteten funktionshinderrörelsens medlemmar över teams. De säger sig lyssna in kritiken och oron för vad förslaget skulle innebära, men säger att de känner sig trygga med att en nedstängning av bassängerna i Eskilstuna är rätt beslut. 

Trots det avslår en enig styrelse det specialbeställda förslaget, bara ett dygn senare.

Utredningen pågick i över ett halvår. Vad som hände det sista dygnet kommer vi kanske aldrig få svar på, men att regionstyrelsens ordförande då skulle ha kommit på att underlaget var bristfälligt håller inte. Inte heller att han de sista timmarna skulle ha fått reda på att det fanns en avsiktsförklaring med Strängnäs. Vi vägrar tro att ansvariga politiker väntar till sista dagen att läsa sina egna underlag. Vi får istället hoppas att man till slut lyssnat på alla de som varnat för vad konsekvenserna av indragen rehabilitering skulle innebära för dessa individer. Och vi kan bara beklaga att hanteringen av frågan spridit så mycket oro och stress för så många. 

Monica Johansson (S)

Regionråd i opposition