Total förtroendekris i telefondödens spår

I dag torsdag skulle anknytningen till omvärlden vara tillbaka för de hushåll som varit utan fast telefon sedan juldagen 2017. Men icke. Kopparlinan förblir död fram till nästa månadsskifte. Minst.

Nu är måttet rågat, tycker Marie Selander som vill anmäla Telia för att inte upprätthålla en tjänst hon anser är av samhällelig vikt – även på landsbygden.

Nu är måttet rågat, tycker Marie Selander som vill anmäla Telia för att inte upprätthålla en tjänst hon anser är av samhällelig vikt – även på landsbygden.

Foto:

Katrineholm2018-01-17 16:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var med spänning men också stor skepsis som ett halvdussin hushåll söder om Äsköping såg torsdagen an. Nu skulle felet på deras fasta telekommunikation äntligen vara åtgärdat.

Det hade operatören Telia lovat.

Nätägaren Skanova likaså.

Och den tekniska entreprenören Ericsson local services.

I stället kom ett beklagande sms: felavhjälpningen är fördröjd ”på grund av ovanligt många fel”. Ny prognos: 27 april.

Då har avbrottet varat i mer än fyra månader. Enligt avtalet mellan operatör och nätägare ska ett fel vara avhjälpt inom tre arbetsdagar. Den 27 april har det gått 85.

– De är inte riktigt kloka. Helt enkelt, säger Marie Selander, en av de drabbade abonnenterna.

På torsdagen skickade hon en skriftlig protest mot sakernas tillstånd till chefen för Telia Sveriges kundtjänst.

‒Nu måste vi bara anmäla detta! Men till vem? säger hon.

Det finns flera vägar att gå. Men inte mycket skarp ammunition att ta till.

Telekområdgivarna, som ägs av It- och telekomföretagen, tar emot klagomål och ger opartisk rådgivning till konsumenter. Kommunikationsansvarig Camilla Brogren känner väl till problematiken med allt längre avbrott i takt med att teknikerna blir färre och kopparnätet stängs.

– Men vi kan egentligen inte påverka enskilda ärenden. Vad vi gör, är att samla klagomålsstatistiken och lyfter den i media för att trycka på operatörerna. Det är naturligtvis inte bra för dem.

Janet Eklund, rådgivare vid Konsumentverket, uppmanar kunderna att påtala bristerna i Julita för Post- och telestyrelsen. PTS utövar tillsyn över landets teleoperatörer och ska bland annat se till att lagen om elektronisk kommunikation efterlevs.

– Lagen säger att operatören ska lösa driftsavbrott tämligen omgående. Men är det utom operatörens kontroll att göra det, kan den tid som anses skälig bli längre, säger Eklund.

Peter Ekstedt, presschef vid PTS, är bekant med Julitafallet efter att ha tagit del av kkurirens tidigare rapportering. Han påpekar att myndigheten främst bevakar hur operatörerna sköter sitt systematiska säkerhetsarbete för att landets telekommunikation ska upprätthållas.

– Vi gör ingen tillsyn över enskilda avbrott om de inte är väldigt omfattande, säger han och hänvisar i stället till konsumentskyddslagen.

– Ja, tycker man att operatören inte håller vad avtalet med kunden lovar kan man anmäla till oss eller Allmänna reklamationsbyrån, säger Janet Eklund.

Teoretiskt kan en granskning gå så långt som till domstol.

– I ett sånt här läge borde man juridiskt kunna kräva prisavdrag för en tjänst som inte fungerar. Man kan också ha rätt till skadestånd om man kan visa att man förlorat inkomst på grund av avbrottet eller har behövt använda mobiltelefoni i stor omfattning.