Dags att sätta snurr på grön utveckling?

Inför en koldioxidskatt, som stiger stadigt år efter år. Sätt in pengarna i en fond, som delas ut helt och hållet varje månad, jämnt fördelad bland landets invånare.

17 februari 2018 05:00

Vad händer då? All verksamhet som kräver koldioxid börjar kosta mer, vilket leder till höjda priser på de varor och tjänster som kräver koldioxidutsläpp. Med hjälp av utdelningspengarna kommer alla, även de som har det sämst ställt, kunna hantera de ökade priserna.

Det fina i det hela är att det nu kommer bli lönsamt att hitta miljövänligare produktionssätt, och man kommer kunna tjäna pengar på att välja miljösmarta varor.

Hur då?

Tänk att du äger ett åkeri, och kommer byta ut dina fordon inom ett år. Nu får du veta att det införs en stigande skatt på koldioxidutsläpp, och väljer därför att investera i eldrivna transportlösningar.

Alla dina konkurrenter måste betala fossilskatten, och du kan skratta hela vägen till banken.

Hur kommer det se ut när du handlar livsmedel? Helt plötsligt börjar vissa varor att sticka iväg i pris, på grund av koldioxidskatten. I början är du tacksam över att du har din utdelning, som gör att du ändå har råd med allt du brukar handla, men efter hand kommer du på att det finns gott om andra alternativ. Du väljer nu något mer klimatsmart, och därmed billigare, men du får fortfarande full utdelning.

På dessa sätt kommer det nu belönas att ställa om till mer hållbara verksamheter och vanemönster, nya tekniker, strategier, filosofier och produkter kommer tas fram.

De får alla tävla med varandra på lika villkor, för att sålla fram de som kan lyfta vårt samhälle in i en mer hållbar framtid.

Framöver kommer efterfrågan på miljösmart teknologi att bli skyhög, de länder som snabbast inför ett liknande system är de som kommer ta ledningen när det kommer till innovativ teknologi.

Kan Sverige bli världsledande?

Jonathan Moregård, Klimatsvaret

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!