För två månader sedan vi fick besked om att Ericsberg planerar att uppföra åtta enorma vindkraftverk och förstöra friluftsområdet Ramsjöhult. Vi katrineholmare har nu tvingats lära oss mer om vilken påverkan detta skulle få. En motrörelse har bildats, Rättvisa Vindar Katrineholm, och vi är redan över 1000 anhängare.
Debatten rasar men Ericsberg lyser med sin frånvaro. Frågorna är många men svaren är få. Därmed ställer jag dessa frågor till den ytterst ansvarige för planerna på vindkraft i Katrineholm, Caroline Bonde.
Fråga 1
Vem kommer att äga vindkraftverken? Ericsberg kommer inte äga vindkraftverken, när tillståndet är godkänt omvandlas det till en handelsvara som sedan säljs vidare. Enligt en kartläggning publicerad i Affärsvärlden den 20 maj 2024 så var det under åren 2018-2022 i genomsnitt 88,3% av den nybyggda vindkraften som hamnade i utländsk ägo.
39% av vindkraften som driftsattes i Sverige 2020-2022 ägs från Luxemburg, ett lågskatteland många internationella riskkapitalbolag är verksamma ifrån. 2022 ägdes 13% av all svensk vindkraft av kinesiska statliga CGN, svartlistade av USA.
Ska vi katrineholmare behöva oroa oss i åratal för sjunkande livskvalitet, förstörda naturvärden och fallande fastighetspriser, för att ett utländskt bolag ska kapitalisera på vår natur?
Fråga 2
Hur ser du på den kroniskt dåliga lönsamheten i vindkraftsbranschen och hur kan det komma att påverka återbetalningen till samhället?
Ericsberg menar att en del av vinsten ska gå tillbaka till samhället genom en fond och att skatteintäkter till Katrineholm genereras. Enligt en kartläggning i Affärsvärlden 31 oktober 2024 lider vindkraftsbranschen av en kroniskt dålig lönsamhet där en majoritet av bolagen gör förluster.
Svenska vindkraftbolag förlorade totalt 4,6 miljarder kronor år 2023 med en marginal på minus 38%. Ericsberg kommer själva inte att äga vindkraftverken och behöver således inte oroa sig för några förlustsiffror, det är de framtida okända ägarnas huvudvärk.
I stunden Ericsberg sålt tillståndet vidare är pengarna säkrade för dem. Men, hur blir det med återbetalningen till lokalsamhället om vindkraftverken går med förlust? Dessutom är vindkraftverken helt obemannade - vilka skatteintäkter är det som avses?
Fråga 3
Vem ska kompensera oss närboende för fallande fastighetsvärden?
Enligt en studie genomförd av professorerna Mats Wilhelmsson och Hans Westlund vid KTH drabbas boende nära vindkraftverk av kraftiga värdeminskningar. De har undersökt över 600 000 fastighetstransaktioner i Sverige i områden med och utan vindkraft.
I vissa områden minskar fastighetsvärdet med 24,8% inom två km och 11,2% 2–4 km från vindkraftverk. För höga vindkraftverk, som de som planeras i Katrineholm, kan värdeminskningen vara ännu större och det handlar om riskerade värdeminskningar på över en miljard kr.
De rika blir rikare och vanligt folk drabbas.