Vill vi ha diktatur på svenska arbetsplatser?

Debatt2024-01-20 13:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året dog 65 personer i arbetsplatsolyckor. Över 770 svenskar dör varje år av arbetsrelaterad stress. Omkring 3000 personer dör i förtid varje år på grund av problem i jobbet. Detta är symptom på ett i grunden sjukt arbetsliv.

Det sägs att vi lever i en demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Men så fort löntagare kliver in på jobbet är det något som är galet. För inte är det folket som styr, alltså personalen på golvet. Nej makten ligger någon annanstans: hos företagsägare och chefer, hos offentliga byråkrater och deras underställda chefer. Personalen förväntas lyda och berika sina överordnade. 

Tänk för ett ögonblick om vi istället hade personalstyrda arbetsplatser. Då kunde vi sätta mänskliga behov i centrum, istället för arbetsgivares girighet och maktlystnad. Då kunde jobbet vara en plats där vi utvecklas och trivs istället för att bli hunsade och bestulna på de rikedomar vi producerar.

Hur kan demokrati införas på arbetsplatserna? Det finns två strategier som är lika gamla som klassamhället självt. Den första strategin är att löntagare steppar upp det fackliga arbetet för att ta makten på arbetsplatserna. 

Den andra strategin är att bilda personalkooperativ. I Dagens Nyheter den 3 oktober 2023 beskrev Bo Rothstein och Daniel Suhonen experimenten med personalkooperativ i USA. Nästan 10 procent av arbetarna i den privata sektorn jobbar i sådana företag. Rothstein och Suhonen noterar att personalkooperativ klarar sig ekonomiskt mycket väl. ”De betalar högre löner och har betydligt högre andel nöjda medarbetare.”

Jag är jurist och aktiv inom SAC – Sveriges arbetares centralorganisation – den syndikalistiska fackföreningen här i landet. Syndikalism innebär just detta att steppa upp det fackliga arbetet för att demokratisera arbetsplatserna. Vår fackförening ger ut en grundbok om hur löntagare kan gå tillväga för att lyckas med detta. Boken är skriven av mig och bär titeln Vad vill syndikalismen? En ideologisk grundskiss.

Så, vad är syndikalismens recept? Vi anser att det fackliga arbetet ska styras av arbetarna på golvet, inte av fackpampar i toppen. Facket ska vara oberoende av politiska partier, inte ett stödorgan för (S)-partiet såsom många LO- och TCO-fack är. Anställda behöver enas över yrkesgränserna, inte splittras i olika yrkesfack såsom SACO-förbunden gör.

Genom att bygga medlemsstyrda fackföreningar, kan löntagare utveckla den kollektiva styrkan och kompetensen att införa personalstyrda arbetsplatser i alla branscher.

Rasmus Hästbacka
Jurist och fackligt aktiv syndikalist