Vilka sjukhus i Sörmland ska ni sälja, M?

Debatt 5 september 2022 20:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår svenska välfärd har byggt ett av världens starkaste samhällen. Vi socialdemokrater är stolta över att ha varit med och lett det bygget. Men de senaste decennierna har privatiseringar skapat sprickor i skolan, vården och omsorgen. Därför vill vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.
 
Sverige har fått en stökig marknadsskola. Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna gått med 1,3 miljarder i vinst. Det motsvarar 2200 lärartjänster. Betyg anses vara affärshemligheter, skolbolag som gått i konkurs kräver pengar från kommunerna och elever väljs bort i skolvalet. Hela Sverige förlorar på detta.


 
Nu ser vi samma utveckling inom vården. Privata sjukvårdsförsäkringar skapar ett A- och B-lag i vården när vissa vårdbolag låter patienter med privat sjukvårdsförsäkring gå före patienter vars vård finansieras av skatten. I våras lade en statlig fond från Förenade Arabemiraten ett bud på ett av de större vårdbolagen i Sverige. Odemokratiska stater kan alltså äga sjukhus och vårdcentraler i vårt land.
 
Ulf Kristerssons moderater välkomnar detta och vill öka takten på utförsäljningarna. Beslut finns på att de ska jobba för att fler av svenska folkets sjukhus ska privatiseras. Men vilka verkar vara hemligt. Nu måste M svara. Vilka sjukhus de vill sälja här i Sörmland? Är det Mälarsjukhuset, Kullbergska Sjukhuset eller Nyköpings lasarett som blir till salu om Moderaterna får makten?


 
M måste också svara på vem de vill sälja vården till. Riskkapitalister? Utländska intressen? De måste svara på varför de är beredda att riskera Sveriges säkerhet. Akutsjukhusen är centrala för människors trygghet och de är också strategiska resurser för vårt totalförsvar.
 
Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden med en ny lag som skyddar våra akutsjukhus från att säljas ut. Offentlighetsprincipen ska gälla även friskolor och privata vård- och omsorgsgivare. Vinstjakten i skolan ska stoppas och religiösa friskolor förbjudas. Så tar vi tillbaka den demokratiska kontrollen och kan anställa fler kollegor i välfärden och förbättra arbetsmiljön. Skolan ska fokusera på kunskap och vård ges efter behov.


 
Svenska folket ska styra den välfärd som de betalar för. Därför går vi till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Nu är Moderaterna skyldiga att förklara för väljarna varför och till vem de vill sälja vår gemensamma välfärd.

 

Monica Johansson (S)
Regionstyrelsens ordförande Region Sörmland 
 
Lena Hallengren (S)
Socialminister


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa