Vi vill värna våra skogsägare

Skogen är en av de viktigaste naturtillgångar vi har, och skogsnäringen är en viktig del av vår ekonomi.

Skogen är en av de viktigaste naturtillgångar vi har, och skogsnäringen är en viktig del av vår ekonomi.

Foto: Olli Manninen / Naturskyddsföreningen / TT

Debatt2022-08-29 20:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sörmlands skogar präglas i hög grad av historiskt brukande. Den hävden har också skapat en stor del av de naturvärden som länet idag hyser. Till skillnad från urskogar förstörs naturvärdena snarare än förstärks då brukandet upphör. Liksom i lantbruket styrs valet av gröda, eller i detta fallet trädslag och skötsel av hur man förväntar sig kunna producera ett mervärde fram till skörd. Detta mervärde kan vara ekonomiskt men även socialt, biologiskt eller estetiskt.

Rönn, asp, sälg och ek (RASE) är ett uppskattat bete av klövviltet. Dessa trädarter, liksom bärriset har även en stor betydelse för andra djur, fåglar och insekter och är vanligt förekommande i vårt län.

Då länets skogar till 70 procent är privatägda har olika brukande skapat en stor mångfald av miljöer och arter. Sörmlands skogar vittnar om att privatägande ger mest mångfald i vår natur.

I Södermanland finns 149 reservat vilka utgör 59 461 hektar skyddad natur.

Utöver detta kommer alla de nyckelbiotoper vilket begränsar markägarens rådighet men vilka inte utgör formella skydd och därför heller inte medger ersättning för intrånget.

Det finns många olika former av skyddsområden som omöjliggör brukande och inkräktar på äganderätten. Några av dessa inlösningar av privat mark sker i samförstånd och andra är påtvingande åtgärder. Hur kan statliga tjänstemän ha rätten att driva dessa inlösningar av privatägd mark? Socialdemokraterna, Mp och deras samarbetspartier har inte implementerat det tjänstemannaansvar vilket i konsensus togs i Sveriges riksdag 2018.

Skogen är en av de viktigaste naturtillgångar vi har, och skogsnäringen är en viktig del av vår ekonomi. Den ger jobb, skatteintäkter och är väsentlig för vår handel. Skogen är också en plats för vårt friluftsliv, jakt och turism, med andra ord en tillgång som bidrar med mervärden för region Sörmland och berikar länet.

Moderaterna vill:

– Värna äganderätten

– Lyfta och förtydliga vad allemansrätten innebär

– Möjliggöra för skogsägare att få bruka sin skog utan att riskera att skogen ska bli tvångsmässigt inlöst.

– Stoppa inlösen av mer skog, inga fler reservat eller skyddad skog i Sörmland.

– Lagstiftningen och uttolkningen kopplat till fågel- samt art och habitatdirektivet måste revideras och möjliggöra avverkning.

– Göra det lätt att göra rätt

Charlotte Prennfors (M)
Vingåker

Christoffer Öqvist (M)
Region Sörmland