Vi vill stärka a-kassan

Debatt 7 juni 2022 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin visade betydelsen av en stark arbetslöshetsförsäkring som ger trygghet åt löntagarna. Just nu ser vi effekterna av Putins olagliga krig mot Ukraina med höjda priser och fortsatt ekonomisk osäkerhet. Svenska folket ska inte behöva bära den kostnaden eller otryggheten ensamma. Vi ska stärka Sverige. 

Därför vill vi socialdemokrater höja ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. Vi går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin. Löntagare som tjänar upp till 33 000 kr i månaden ska kunna få ut 80 procent av sin lön i ersättning under tiden som man ställer om till nytt jobb.

 

Genom korttidsarbete och en förstärkt a-kassa kunde vi under pandemin säkra tryggheten för vanligt folk och hålla hjulen snurrande i svensk ekonomi. Både löntagare och företag kunde övervintra krisen. Nu ser vi en urstark återhämtning på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten sjunker snabbt och är redan lägre än innan krisen. Framtidsoptimismen ökar inom näringslivet och antalet nyanmälda jobb är fler än någonsin tidigare.

Annorlunda var det efter finanskrisen. Bland det första Moderaterna gjorde när de kom till makten 2006 var att chockhöja avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen och försämra villkoren. I ett slag föll medlemskapet och över en halv miljon människor lämnade a-kassan. När finanskrisen slog till var det alltför många som stod utanför arbetslöshetsförsäkringen och helt saknade inkomsttrygghet när de blev av med jobbet.

 

Tyvärr verkar det inte heller som att högern lärt sig något av sina tidigare misstag. Trots höjda priser för vanligt folk så vill Moderaterna sänka ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. För byggnadsarbetaren som tjänar 33 000 kronor i månaden skulle en (M)-regering med stöd av (SD) kunna innebära upp till 7 000 kronor mindre i månaden.

Under för lång tid fick tryggheten för hårt arbetande människor stå tillbaka. Men vi socialdemokrater vet att samhället är som starkast när vi möter utmaningar tillsammans. En stark a-kassa är en fråga om respekt för vanligt folk, byggd på tanken om plikt och rätt. Man ska kunna betala hyran medan man söker nytt jobb och inte hamna i fattigdom. 

Därför behöver vi nu ta nästa steg och permanent höja ersättningen i a-kassan.

 

Sverige ska ha trygga försäkringar och pensioner som går att leva på. Det är en central del av den svenska modellen som har byggt Sverige och svensk ekonomi stark. Vi behöver fortsätta stärka Sverige och öka tryggheten för vanligt folk.Eva Nordmark (S)
Arbetsmarknadsminister 

Caroline Helmersson Olsson (S)
Riksdagsledamot Vingåker 

Anna Åteg
Ordförande LO-facken KFV


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Så gick det med löftet om mindre barngrupper i förskolan: "Enskilda upplevelsen är alltid olika"

Så gick det med löftet om mindre barngrupper i förskolan: "Enskilda upplevelsen är alltid olika"

Ann-Charlotte Munter (S) hoppas få fortsätta styra kommunen: "Har som personligt mål att vända befolkningstrenden"

Ann-Charlotte Munter (S) hoppas få fortsätta styra kommunen: "Har som personligt mål att vända befolkningstrenden"

Insändare: Torget som blev en avenybred gatstump

Torget som blev en avenybred gatstump

Insändare: Ny modell ska ge färre nya ansikten inom hemtjänsten

Ny modell ska ge färre nya ansikten inom hemtjänsten

Insändare: Nya hus verkar ha släppts från himlen

Nya hus verkar ha släppts från himlen
Visa fler