En demokratisk budget i Katrineholm

Gruppledarna Joha Frondelius (KD) och Björn Wahlund (L) vill se en mer öppen och demokratiskt fungerande budgetprocess i Katrineholm.

Gruppledarna Joha Frondelius (KD) och Björn Wahlund (L) vill se en mer öppen och demokratiskt fungerande budgetprocess i Katrineholm.

Foto: Alice Staaf

Debatt2023-07-18 19:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår förvaltningarnas arbete med att ta fram förslag till budget för 2024. Dessa förslag ska fastställas av respektive nämnd innan de går vidare till kommunstyrelsen för beredning. Ett viktigt och angeläget arbete som ska förankras politiskt. Nackdelen är att det saknas förutsättning för att kunna göra en rimlig bedömning av de förslag som kommer upp i respektive nämnd åtminstone för oppositionen. 



Underlaget är omöjligt att ta ställning till, vilka möjliga prioritering finns inom respektive budgetförslag. En av de få summor som framkommer inom förslagen till driftbudget är en totalsiffra för respektive förvaltning. 

Det framgår inte vilka resursmässiga konsekvenser som blir resultatet av högre målsättningar under perioden. Det gäller såväl samhällsekonomiska effekter, driftmässiga konsekvenser eller för den delen alternativa insatser.



Några exempel på det senare kan vara satsningen på att Katrineholm ska bli Sveriges bästa cykelkommun. Idag ligger vi på plats 7. Vilka insatser krävs, vilken nytta kommer det att ge, hur mycket kostar det i resurser kommande år. 

Finns det annat som kan ge bättre samhällsekonomisk effekt? Vad skulle det innebära resursmässigt att minska antalet asfalterade kvadratmeter 2024? Eller för den delen vad skulle det innebära om ”Elever i åk 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen, kommunala skolor, andel (%)” skulle skrivas upp med ytterligare 5 procentenheter från 2025?

Förslagen till investeringsbudgetar. Saknar ofta beräkning av alternativkostnader dessutom upplever vi att det ytterst sällan verkar redovisas konsekvenser på driftkostnader av föreslagna investeringar vilka i högre grad bör redovisas. 



Det ovan nämnda är otroligt väsentligt att utveckla för ge oppositionen möjlighet att arbeta fram väl grundade alternativ till majoritetens kommande budget för 2024. I ett demokratiskt samhälle ska alla partier ha tillgång till samma förutsättningar att skapa en trovärdig budget. Därför kräver vi en öppen och transparent budgetprocess i Katrineholm, som det var en gång i tiden har vi fått berättat.