Vi skriker oss hesa – kompetensen inom omsorgen flyr!

Debatt2024-02-03 10:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vård- och omsorgsförvaltningens bemanningspool i Katrineholm ska läggas ned. Motivationen: vi behövs inte längre?! 

All personal inom förvaltningen ska jobba efter bemanningshandboken. Det innebär flera förändringar bland annat ska personal jobba 20 procent resurspass på 3 enheter än där man är stationerad. På så sätt ska inte vikarier/pool behövas! 

Istället för att använda oss i poolen som gjort ett aktivt val att jobba med resurspass så tvingar man dom som inte vill att göra det! Man splittrar tre väl fungerande arbetsgrupper. 32 anställda som kan rutiner och har medicindelegering inom hela vård- och omsorg. Jag jobbar på 32 olika avdelningar på 9 enheter med cirka 1 600 vårdtagare. Personal och vårdtagare har alltid känt sig trygga med oss. 

Vi har oftast fått arbetspass när vi varit tillgängliga. Vi har täckt verksamhetens behov hela dygnen både inom LSS/äldreomsorg. Det måste väl vara bättre att använda oss i poolen som redan har erfarenheten och vill jobba med resurspass än att tvinga de som inte vill? 

I nuläget jobbar jag natt. Troligtvis behöver jag behöva jobba dag/kväll framöver. Vilket inte kommer fungera för mig och min dotter. Det finns inget tänk på att vi människor är individer med olika behov. Att familjekonstellationer ser olika ut. För en del passar det bättre att jobba dag, medan det för andra passar bättre att jobba kväll eller natt. En del vill vara lediga på helgerna medan en del vill jobba varje helg. Men ändå tvingas vi att jobba med ett grundschema även om vi så skulle täcka hela bemanningen med våra önskemål! 

På golvet skriker vi oss hesa. Varken vi, vårdtagarna eller anhöriga vill det här! Det görs tillbud på löpande band. Flera risk- och konsekvensanalyser har höga poäng. Kompetent personal säger upp sig, går i pension tidigare, går ned i tid och tar tjänstledigt. Duktiga vikarier slutar. Men ändå lyssnar ingen på oss!

Prognoser visar att år 2035 kommer det att fattas 160 000 st vård- och omsorgsutbildade i hela Sverige. Med handen på hjärtat- jag skulle inte rekommendera någon att bli undersköterska med de dåliga villkoren och lönen vi har, även om jag är stolt över mitt yrke och älskar att ta hand om våra gamla. Men mitt liv, min familj, mitt mående är minst lika viktigt. För att ta hand om andra människor så behöver man själv må bra!

Många av er som sitter vid makten idag kommer själva kanske behöva äldreomsorg inom närmaste 15-20 år. Är det här den äldreomsorg ni själva vill ha? Där ni inte får den omvårdnad ni behöver för personalen gav upp och flydde fältet på grunda att de med makten ville spela sitt egna spel utan att lyssna på spelarna!

Johanna Hellberg