Vi måste komma bort från den slit och släng-kultur som fortfarande i stor utsträckning präglar vårt sätt att hantera allt – från livsmedel till kläder, möbler och annat vi omger oss med. Tömningen av Järvenskolorna på inventarier är ett slående exempel.
För en tid sedan besvarade jag ett antal frågor som Katrineholms-Kuriren ställde till oss gruppledare. En av dessa handlade om vad jag tycker är det sämsta med Katrineholms kommun. Jag svarade att det sämsta är ”den saktfärdighet som präglar kommunen när det gäller att på allvar ta tag i klimat- och miljöfrågorna.”
När jag läser om den upprördhet många ger uttryck för, när möbler och andra inventarier från Järvenskolorna kasseras, är det ett typexempel på vad jag menar. Ska vi ha möjlighet att skapa ett samhälle där vi lever inom de planetära gränserna måste vi lära oss att ta vara på befintliga resurser och sluta tro att vi kan konsumera oss till hållbarhet!
Miljöpartiet har vid ett flertal tillfällen kritiserat den styrande majoriteten i Katrineholm för att inte leva upp till alla de fina policydokument som skapas, inte minst på miljöområdet. För det är i grunden ett politiskt ansvar det handlar om.
Jag upplever att såväl Socialdemokraterna som Moderaterna gärna skummar på ytan när det gäller att få olika politiska beslut att framstå som hållbara och miljövänliga. Men det räcker inte längre, den tiden är förbi.
Miljöpartiet vill gå mycket längre, vi vill att Katrineholm på allvar ska bli en resilient och uthållig kommun. I vårt handlingsprogram för kommande mandatperiod föreslår vi flera åtgärder som skulle göra det som nu sker vid Järvenskolorna omöjligt. Vi vill bl a utveckla det system som finns på Vika återvinningsstation, där man redan i dag tar till vara mycket av det som slängs.
Vi vill se en verksamhet som innebär att allt som över huvud taget går att ta tillvara för återbruk också återbrukas och får ett nytt liv. Det är först då vi kan prata om resiliens och uthållighet.
Det finns i dag flera exempel i Katrineholm där detta sker. Kommunens egen överskottsmarknad är ett av dem. Ett annat är producent- och arbetskooperativet Andra Vändan.
Det finns även inspiration att hämta i våra grannkommuner, till exempel på Re:tuna i Eskilstuna och hos Cirkulenterna i Gamla residenset vid Nyköpings Hus.
Miljöpartiet vill att Katrineholms kommun på olika sätt bidrar till att utveckla återbruksverksamheten ytterligare, och kommer aktivt att arbeta för detta framöver.
Nicklas Adamsson (MP)
Kommunfullmäktig, Katrineholm