Vi satsar och utvecklar äldreomsorgen i Katrineholm

 Vi ser ett fortsatt behov av att bygga ut både boenden och daglig verksamhet under de närmaste åren. Det skriver Ulrica Truedsson (S) och Christoffer Öqvist (M).

Vi ser ett fortsatt behov av att bygga ut både boenden och daglig verksamhet under de närmaste åren. Det skriver Ulrica Truedsson (S) och Christoffer Öqvist (M).

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Debatt2021-01-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser i dag en demografisk förändring i Katrineholm och Sverige där andelen äldre och personer med funktionshinder som är i behov av stöd ökar. Det medför att vi för första gången på över 20 år kommer att öppna ett nytt boende för äldre, vilket är en av de största investeringarna vi har gjort i Katrineholms kommun. 

Dufvegården kommer för våra äldre att innebära bra lokaler när det gäller trygghet, boendemiljö och en god utemiljö. Där kommer det att finnas möjligheter för aktiviteter både enskilt och i grupp. 

För oss socialdemokrater och moderater är det viktigt att vi kan erbjuda verksamheter av god kvalité för våra äldre. Även anhöriga ska känna sig trygga med vår verksamhet. 

Vi ser fram emot att Söder/Nävertorps hemtjänst och delar av daglig verksamhet inom funktionsstöd kommer att få nya arbetslokaler när de också flyttar in i Dufvegården. Här finns möjligheter att skapa något bra för dem som kommer att bo och arbeta här. 

Starten av Dufvegården gör även att vi kommer att kunna renovera Strandgården under 2021 och förbereda för en större renovering av Furuliden som blir nästa steg av renoveringar för att skapa bättre boende- och arbetsmiljöer. Dessutom kommer två nya trygghetsboenden att börja byggas i år. Ett vid Igelkotten och ett vid Malmgården i Sköldinge. 

Under början av året kommer vi även att öppna den nya gruppbostaden inom LSS i kvarteret Humlen. Vi ser ett fortsatt behov av att bygga ut både boenden och daglig verksamhet under de närmaste åren. Under 2020 och 2021 finns äldreomsorgslyftet, vilket vi använder till att bland annat utbilda 17 personer till undersköterskor i den kommunala äldreomsorgen och hos några privata utförare inom hemtjänsten. 

Vi satsar också 15 miljoner för att bland annat förstärka bemanningen i delar av våra verksamheter utifrån de behov som finns bland annat på Lövåsgården. 2020 har varit ett väldigt speciellt år som på olika sätt satt stor press på våra äldre, anhöriga och personal i hela verksamheten. Det ansvar och engagemang som har visats är något som vi sett och är tacksamma för. 

Verksamheten bärs upp av alla engagerade medarbetare som tar sitt ansvar och bidrar till att erbjuda den goda omsorg som visar sig i nationella kvalitetsmätningar. 

2021 kommer för oss inom vård- och omsorgsnämnden innebära att vi nu tar nästa steg i att utveckla äldreomsorgen i Katrineholm med de erfarenheter vi har från att bedriva en verksamhet 24 timmar per dygn 7 dagar i veckan under en världsomfattande pandemi. 

Ulrica Truedsson (S)
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden 

Christoffer Öqvist (M)
Vice ordförande Vård- och omsorgsnämnden