Vi måste strypa Putins krigskassa

Debatt 21 mars 2022 20:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När världen brinner prövas vår solidaritet. Nu behöver Sverige, Europa och världen visa att vi står på Ukrainas, demokratins och fredens sida. Samtidigt så finansieras Putins krig av Rysslands export av olja, gas och uran. Sverige och EU måste stänga Rysslands gas- och oljekranar. 

 

Vi måste strypa Putins krigskassa på riktigt. Putin betalar för kriget genom att fortsätta exportera olja, gas och uran till Europa. EU har infört historiskt hårda sanktioner, och det är bra, men samtidigt som vi stöttar Ukraina med vapen, mat och andra förnödenheter fyller vi Putins krigskassa med pengar för rysk olja, gas och uran. Så kan vi inte fortsätta. 

Kriget måste omedelbart stoppas. För att det ska ske krävs det att finansieringen av kriget upphör, och då måste rysk energiexport strypas. Ryssland får långt mer än hälften av sina exportintäkter från energin. Genom att stoppa import av energi från Ryssland slår vi undan benen för finansieringen av kriget. Med dessa sanktioner måste energiproduktionen inom EU öka, vilket ställer krav på svensk solidaritet med energi. Regeringen bör ge uppdraget åt relevanta myndigheter att se över hur svensk energiexport kan öka i närtid. Redan idag är Sverige ett energiexporterande land, och vår roll nu blir ännu viktigare. 

 

När hela Europa slutar importera rysk energi måste vi också visa energisolidaritet. Vi måste göra detta tillsammans. För att minska de negativa konsekvenser som kommer av att rysk energiimport stoppas i EU måste vi vara beredda att hjälpa varandra. Ett arbete om att fördela EU:s snabbt sinande gasreserver pågår nu på EU-nivå. Nu måste principen om energisolidaritet breddas, till att inkludera alla former av energi. 

Även i Sverige kommer konsekvenserna för kriget att fördelas ojämnt. De hushåll som värms med el och de personer på landsbygden som är beroende av bilen kommer drabbas hårdare av höjda el- och oljepriser. Enskilda hushåll eller företag ska inte ensamt bära kostnaden för denna viktiga säkerhetspolitiska markering. Det är en börda vi ska bära tillsammans. Miljöpartiet går därför fram med ett krisstöd på drygt 20 miljarder till de som drabbas. 

 

Mitt i denna svåra tid ser vi ett stort engagemang som sluter upp för att möta de akuta behoven som har uppstått. Vi får aldrig glömma att det här handlar om människor. Människor i krigets Ukraina vars liv och hälsa nu hotas. Vi måste värna asylrätten och visa solidaritet med människorna som flyr, och samtidigt sluta finansiera kriget – kampen för demokrati måste vinnas för det ukrainska folkets skull, men också för alla våra demokratiers skull. 

 

Märta Stenevi
Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Per Bolund
Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Maria Carlén Lindwall
Ordförande för Miljöpartiet de gröna Sörmland

Marielle Lahti
Ordförande för Miljöpartiet de gröna Eskilstuna

Björn Johansson
Gruppledare för Miljöpartiet de gröna Oxelösund


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Ukraina

Fartyg med 23 000 ton vete på väg från Ukraina

Fartyg med 23 000 ton vete på väg från Ukraina
Ukrainakriget

Rättegång inledd mot svensk i Donetsk

Rättegång inledd mot svensk i Donetsk
Ukrainakriget

Norden delat om färre Rysslandsvisa

Norden delat om färre Rysslandsvisa
Ukraina

Krav på Ryssland att ge tillbaka kärnkraftverk

Krav på Ryssland att ge tillbaka kärnkraftverk
Ukrainakriget

Sug efter utbildning för ukrainsk vårdpersonal

Sug efter utbildning för ukrainsk vårdpersonal
Visa fler
Läs mer!

Alex Voronov: Ryska soldater vet vad de skickas ut i

Ryska soldater vet vad de skickas ut i

Alex Voronov: Lukasjenko sprattlar i Putins koppel

Lukasjenko sprattlar i Putins koppel

Alex Voronov: Dagligen beskjuts de civila i Charkiv

Dagligen beskjuts de civila i Charkiv

Alex Voronov: Det är svårt att ge vård i en pickup

Det är svårt att ge vård i en pickup

Alex Voronov: Nattpatrullen som skyddar Odessa

Nattpatrullen som skyddar Odessa
Visa fler