Vi mÄste öka tempot i klimatomstÀllningen

Det behöver tas ett helhetsgrepp kring elektrifieringen, skriver Svante Axelsson frÄn Fossilfritt Sverige.

Det behöver tas ett helhetsgrepp kring elektrifieringen, skriver Svante Axelsson frÄn Fossilfritt Sverige.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2021-11-12 21:08
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vid FN:s klimatmöte i Glasgow var grundproblemet att mĂ„nga lĂ€nder fortfarande Ă€r mer rĂ€dda för den samhĂ€llsförĂ€ndring som fossilfriheten kan innebĂ€ra Ă€n för sjĂ€lva klimatförĂ€ndringen. Klimatförhandlingarna Ă€r prĂ€glade av en kultur som gĂ„r ut pĂ„ att fördela bördor och kostnader dĂ€r mycket fĂ„ lĂ€nder frivilligt tar pĂ„ sig ett större beting för vĂ€rldens skull. 

Sverige Ă€r ett undantag. En betryggande majoritet av riksdagens partier och stora delar av nĂ€ringslivet bĂ€r pĂ„ en omvĂ€nd logik. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 branscher frivillig tagit fram fĂ€rdplaner för fossilfri konkurrenskraft dĂ€r insikten Ă€r att en snabbare omstĂ€llning till fossilfrihet stĂ€rker vĂ€lfĂ€rden, exporten och jobben. Sannolikt Ă€r detta nya synsĂ€tt Sveriges viktigaste exportprodukt. 

Vi kan se det nĂ€r SSAB satsar pĂ„ vĂ€tgas vilket kommer minska Sveriges utslĂ€pp med tio procent, vi ser det nĂ€r fordonstillverkarna nu flyttar fram sina mĂ„l om takten i elektrifieringen, och vi ser det nĂ€r Preem flyttar fram sitt klimatmĂ„l tio Ă„r och nu ska bli klimatneutrala redan 2035. Detta handlar alltsĂ„ inte om vĂ€lgörenhet utan Ă€r en högst lönsam strategi utifrĂ„n den globala marknadens förĂ€ndring och det sker genom en ökad samverkan mellan nĂ€ringslivet och staten. 

UtifrĂ„n den rapport om fĂ€rdplanernas genomförande som nyligen lĂ€mnades över till regeringen gör Fossilfritt Sverige bedömning att det under de senaste tvĂ„ Ă„ren tagits sĂ„ pass dramatiska beslut bĂ„de bland företagen och frĂ„n regeringen att det nu skapas möjligheter att nĂ„ Sveriges klimatmĂ„l om noll nettoutslĂ€pp av vĂ€xthusgaser 2045 tidigare Ă€n berĂ€knat.

Enligt de 22 nÀringslivsbranscher handlar de viktigaste politiska besluten som tagits de senaste Ären om den fastlagda lÄngsiktiga reduktionsplikten för bensin och diesel och skattebefrielsen för biogas, HVO och etanol, det utökade och breddade industriklivet, det förstÀrkta klimatklivet, mÄlet om halverad tid för tillstÄndsprocesser för region- och stamledningar och de gröna kreditgarantierna som ska minska risken för banker som tvekar att finansiera stora industriomstÀllningar.

Men tempot mĂ„ste öka. Trots dessa framgĂ„ngar framkommer i rapporten att det finns stora utmaningar som nĂ€sta regering mĂ„ste lösa. Det som behövs Ă€r: 

– CirkulĂ€ra lösningar

– Snabbare och effektivare tillstĂ„ndsprocesser

– Satsning pĂ„ utbildning och rekrytering

– Tydliga riktlinjer och system för hĂ„llbar offentlig upphandling

– Helhetsgrepp kring elektrifieringen

Sverige kan inte lösa de globala klimatförĂ€ndringarna pĂ„ egen hand men Sverige har ett oproportionerligt stort inflytande i relation till vĂ„r storlek. En ökad samverkan mellan olika aktörer ger goda förutsĂ€ttningar att nĂ„ fossilfrihet samtidigt som vĂ€lfĂ€rden kan stĂ€rkas. Om detta fĂ„r fart pĂ„ omstĂ€llningen i Sverige kan det fĂ„ fart pĂ„ omstĂ€llningen Ă€ven i andra lĂ€nder. 

Svante Axelsson
Nationell samordnare, Fossilfritt Sverige