Vi måste i alla fall testa om distansmöte fungerar

Möte på digitalt vis kan bidra till att alla ledamöter och ersättare, oavsett om man befinner sig i riskgrupp eller ej, kan delta.

Möte på digitalt vis kan bidra till att alla ledamöter och ersättare, oavsett om man befinner sig i riskgrupp eller ej, kan delta.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-03-30 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är inne i den tredje vågen av pandemin och smittspridningen ökar på nytt. På många håll runt om i landet sker det politiska beslutsfattandet via digitala distansmöten, men inte i Katrineholm.

Här är motståndet mot digitala lösningar i det närmaste kompakt. Det är visserligen möjligt att få delta digitalt, men majoriteten har gjort det så svårt att passera nålsögat för digitalt deltagande att det i det närmaste är omöjligt. 

Det är beklagligt att vi hamnat i detta läge. Vi är många som verkligen vill bidra till att minska risken för smittspridning genom att delta vid kommunala möten på distans, men majoriteten säger nej. Vi får ständigt höra att beslut kan ogiltigförklaras om tekniken inte fungerar, att den politiska debatten blir lidande om vi har beslutsmöten på distans. 

Från Miljöpartiets sida har vi fört fram önskemål om att vi vill testa att hålla digitala beslutsmöten för att se hur det fungerar, om det är så hemskt och farligt som majoriteten vill göra gällande. Men inte ens det har vi fått gehör för.

I grunden är det en obegriplig inställning. Och argumenten som framförs håller inte. Det är ofta demokratiaspekten som framförs som skäl för att kalla till fysiska möten, att det är svårt att få till en bra politisk diskussion på nätet. Jag håller inte med om detta. 

Det handlar om att våga ta till sig en teknik som redan finns och som, trots att den har brister, ändå skulle kunna bidra till att alla ledamöter och ersättare, oavsett om man befinner sig i riskgrupp eller ej, kan vara med och vara delaktiga i det demokratiska samtalet. 

Som det är nu väljer majoriteten i stället att ställa in möten när det inte finns ärenden som motiverar en fysisk träff. Genom att våga testa digitala möten och därigenom ta reda på var bristerna i systemet finns, och rätta till dessa, skapar vi ett system där alla kan vara med, istället för som idag, ett system som systematiskt exkluderar ledamöter och ersättare som av olika anledning måste avstå från fysiska möten. 

Ska vi sätta saker i relation till varann tycker jag det är mycket värre att kalla till möten och samla människor fysiskt med risk för att sprida smitta, än att ett och annat beslut måste göras om ifall tekniken skulle fallera. Som politiska företrädare måste vi föregå med gott exempel. Det tycker jag inte att vi gör fullt ut i detta sammanhang. 

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare i Katrineholms kommun