Vi måste ge barn och unga en trygg uppväxt!

Vi ser med stor oro på de varsel som nu är lagda i Katrineholm eftersom de hotar att minska just vuxennärvaron i ett skede av barnens liv där den kanske är som allra viktigast.

Vi ser med stor oro på de varsel som nu är lagda i Katrineholm eftersom de hotar att minska just vuxennärvaron i ett skede av barnens liv där den kanske är som allra viktigast.

Foto:

Debatt2023-01-18 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på hur samhället ser ut idag, med otrygghet, utanförskap, kriminalitet och våld är det viktigt att vi satsar på att ge barn och ungdomar en trygg uppväxt med närvarande vuxna. Det här är något som Miljöpartiet återkommande lyft som en viktig åtgärd, inte minst i bildningsnämnden i Katrineholm. Men vill man skapa en tryggare miljö för barn och unga måste man tänka långsiktigt. Det handlar om att göra satsningar som följer med från tidiga år och upp i tonåren. 

Det vi ser idag är att allt fler ungdomar av olika anledningar misslyckas med skolan och hamnar i utanförskap och kanske även kriminalitet. Vill vi komma tillrätta med detta måste vi våga tänka längre än vi gör idag och bland annat stärka barnens uppväxtmiljö på olika sätt. En ökad vuxennärvaro är en av de viktigaste åtgärderna.

Vi ser med stor oro på de varsel som nu är lagda i Katrineholm eftersom de hotar att minska just vuxennärvaron i ett skede av barnens liv där den kanske är som allra viktigast. Naturligtvis måste verksamhetsanpassningar göras när verkligheten förändras. Men vill man skapa mer bestående positiva förändringar ska man också vara medveten om att det kräver mod att satsa resurser över tid för att nå resultat. 

Det vi ser på många håll i samhället idag är en klipp-och klistrapolitik som i panik försöker lösa problem med snabba åtgärder, problem som skapats under lång tid, i många fall på grund av att otillräckliga resurser tillförts olika delar av samhället. Vi uppmanar med denna utgångspunkt och från detta resonemang majoriteten att tänka om! 

Vill vi skapa en trygg uppväxtmiljö för barn i Katrineholm måste vi också inse att det krävs långsiktiga satsningar. Med tanke på hur framtiden ser ut, inte minst när det gäller klimat- och miljöhot är det viktigaste vi kan göra i dag att skapa robusta sociala sammanhang där människor trots en osäker framtid kan känna trygghet i sin vardag; att börja med barnen är det viktigaste vi kan göra. 

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare, Katrineholm

Ismail Abukar (MP)
Ledamot bildningsnämnden, Katrineholm

Lilli Marton (MP)
Ersättare kommunfullmäktige Katrineholm