Vi mÄste Äterta kontrollen över arbetsinvandringen

Reglerna för arbetskraftsinvandring har bidragit till lönedumpning och grovt utnyttjande av arbetskraftsinvandrare inom yrken dÀr det inte rÄder arbetsbrist, som i byggbranschen, skriver Socialdemokraterna.

Reglerna för arbetskraftsinvandring har bidragit till lönedumpning och grovt utnyttjande av arbetskraftsinvandrare inom yrken dÀr det inte rÄder arbetsbrist, som i byggbranschen, skriver Socialdemokraterna.

Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT

Debatt2022-02-02 21:11
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Moderaterna införde vĂ€rldens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring 2008. Sverige har nu fĂ„tt uppleva effekterna av Moderaternas lagstiftning med fusk, fiffel och mĂ€nniskohandel. Nu tar vi tillbaka kontrollen för att för att stoppa lönedumpningen pĂ„ svensk arbetsmarknad. 

Regeringen har lagt om migrationspolitiken. Vi ligger nu pĂ„ ungefĂ€r samma nivĂ„er som vĂ„ra europeiska grannar i asylmottagandet, och vi har det lĂ€gsta antalet asylsökande pĂ„ 20 Ă„r. NĂ€r det gĂ€ller arbetskraftsinvandring sticker dock Sverige fortfarande ut med vĂ€rldens mest liberala regler. 

Lagstiftningen Moderaterna införde 2008 har inneburit omfattande problem med utlĂ€ndska arbetstagare som utnyttjas pĂ„ svensk arbetsmarknad. Regelverket har bidragit till lönedumpning och grovt utnyttjande av arbetskraftsinvandrare inom yrken dĂ€r det inte rĂ„der arbetsbrist. Vi ser det i exempelvis byggbranschen, skogsnĂ€ringen och i hotell- och restaurangbranschen. Samtidigt har reglerna bidragit till kompetensutvisningar av personal som arbetat i Sverige under en lĂ„ng tid, inte minst inom tjĂ€nstesektorn.  

Vi socialdemokrater vill skapa ett regelverk som motverkar utnyttjande och lönedumpning Samtidigt som vi lockar och behĂ„ller internationell kompetens som Ă€r viktig för landets utveckling. DĂ€rför vill vi att följande lagar och regler ska införas redan 1 juni 2022: 

– Krav pĂ„ bindande anstĂ€llningsavtal för att kunna beviljas ett arbetstillstĂ„nd.

– AnmĂ€lningsskyldighet för arbetsgivare att rapportera om anstĂ€llningsvillkoren Ă€ndras.

– Försörjningskrav vid anhöriginvandring.

– Nytt regelverk för att behĂ„lla högkvalificerad arbetskraft.

Socialdemokraternas utgÄngspunkt Àr att Sverige aldrig ska konkurrera med lÄga löner och dÄliga arbetsvillkor. Det Àr en grundbult i den svenska modellen att svenska villkor och löner ska gÀlla för alla som jobbar i Sverige.

De lagförslag Socialdemokraterna lagt fram Ă€r de första av flera som Ă€r pĂ„ gĂ„ng. Vi ser fram emot att kunna presentera ytterligare Ă„tgĂ€rder under 2022. Vi kommer vĂ€nda pĂ„ varje sten för att stĂ€rka integrationen och bekĂ€mpa de strukturer som hotar samhĂ€llsgemenskapen.  

Vi mĂ„ste ta tillbaka kontrollen – dĂ€rför mĂ„ste reglerna om arbetskraftsinvandring skĂ€rpas. 

Anders Ygeman (S)
Integrations- och migrationsminister

Caroline Helmersson Olsson (S)
Riksdagsledamot VingÄker

Sofia Amloh (S)
Riksdagsledamot Nyköping