Vi kan inte fortsätta svika våra barn och unga

Hur ska större barngrupper och sjukare personal bidra till att öka elevernas betygsresultat och behörighet till gymnasiet, undrar Victoria Barrsäter (C).

Hur ska större barngrupper och sjukare personal bidra till att öka elevernas betygsresultat och behörighet till gymnasiet, undrar Victoria Barrsäter (C).

Foto: Henrik Montgomery/TT och Emma Eriksson/Arkiv

Debatt2020-08-29 05:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ytterligare besparingar i bildningsnämnden aviseras. Till de 14 miljoner som nämndens rambudget minskades under 2019, vill S och M nu, utan att blinka, lägga ytterligare 13,6 miljoner. 

Hur kan jag säga ”utan att blinka”? Jo, för att S och M lämnar ett budgetunderlag till kommunstyrelsen som inte visar vilka konsekvenser detta får. Vi i Centerpartiet föreslog att underlaget skulle återremitteras och kompletteras med svar på vilka konsekvenser nedskärningarna skulle få för både lärare och elever avseende betygsresultat, gymnasiebehörighet, arbetsro och hälsa.

Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet instämde i vårt förslag, men Socialdemokraterna och Moderaterna är nöjda med att lämna ifrån sig en helt meningslös pappersprodukt. Deras motivering till detta var att budgetprocessen skulle försenas. Dessutom sa de att beslutet redan var fattat på deras interna budgetmöte inom majoriteten.

Detta är inte att respektera den demokratiska processen. Underlag till budget ska väl ändå vara just det, ett underlag. Beslutet om kommunens budget fattas av kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, och inte på majoritetens interna möten. Och för att besluten ska vara välgrundade behövs riktiga underlag.

Det är inte heller att respektera de barn och unga som vi har uppdraget att utbilda. Eller de lärare, rektorer och annan personal som finns i våra verksamheter.

Konsekvenserna av föreslagen nedskärning fick vi muntligt presenterat under nämndsammanträdet. Det handlar om större barngrupper, personal som säger upp sig eller blir sjuk, elevassistenter som prioriteras bort, indragen barnomsorg på udda tider, bortprioriterad öppen förskola med mera.

Hur ska detta bidra till att öka elevernas betygsresultat och behörighet till gymnasiet?

För oss i Centerpartiet är det självklart att vi inte kan fortsätta svika våra barn och unga på det här sättet. Det är deras liv och framtid vi pratar om. Våra barn och deras lärare förtjänar bättre förutsättningar, bättre stöd och bättre politisk ledning än de har i dag. För om det är någonstans i kommunen som det ska satsas, så är det på barn och unga. De är våra framtida samhällsbärare. För det behövs ett nytt ledarskap och ett stopp för nedskärningar utan hänsyn till konsekvenserna. Centerpartiet sätter barnen först!


Victoria Barrsäter (C)
Ledamot i bildningsnämnden
Katrineholm