Vi har skapat likvärdighet och ordning och reda

Centerpartiet var emot beslutet 2009 att ge barn i Baggetorp och Österåker rätt till skolskjuts på obestämd tid, skriver Ing-Mari Frössevi.

Centerpartiet var emot beslutet 2009 att ge barn i Baggetorp och Österåker rätt till skolskjuts på obestämd tid, skriver Ing-Mari Frössevi.

Foto: Per Hellgren

Debatt2020-08-22 05:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fakta och sanning är inte alltid samma sak. Om du Fredrik Appelgren (insändare 5/8) tror att saker och ting förhåller sig som du tror så är det din sanning. Men jag tänker med detta bemötande redovisa fyra fakta som leder närmare till den faktiska sanningen.

1. Det var socialdemokrater och moderater med hjälp av kristdemokraterna som i Vingåkers kommunfullmäktige den 27 april 2009 beslutade om nedläggningen av skolorna i Baggetorp och Österåker. Samtidigt beslutades om valfriheten för dessa barn att välja skolskjuts inom kommunen samt få fri skolskjuts till fritidshemmen på obestämd tid. Centerpartiet tillsammans med övriga partier var emot detta beslut. 

2. Beslutet enligt ovan frångick två lagar: skollagen (skjuts till fritidshem) samt kommunallagen gällande likställighetsprincipen då inte alla Vingåkersmedborgare som befann sig i samma situation behandlades lika. Detta innebär att berörda barn/vårdnadshavare i Baggetorp har haft en förmån i elva år som inte andra barn/vårdnadshavare i liknande situation har haft i kommunen (resorna till fritids i Österåker och Läppe har upphört tidigare).

3. Ett enigt kommunfullmäktige har i och med besluten den 15 juni 2020 skapat likvärdighet samt ordning och reda beträffande fritidshemmen och deras förutsättningar gällande samtliga medborgare.

4. Beträffande påståendet om Baggetorps stöd till utvecklingen av Österåkersbygdens friskola så är det helt taget ur luften. Skolverket hade inget inflytande på beslutet om friskolan. Friskoleföreningen under min ledning kommunicerade hela tiden med Skolinspektionen som även ansvarade för beslutet. Det stora stödet kom från de Österåkersbor och Läppebor som deltog i den Framtidsverkstad som anordnades i Österåker år 2009 och från alla de som engagerat sig i skolans utveckling. 

Personligen så har jag under alla mina verksamhetsår varit noga med att skilja på mina roller – att blanda ihop mitt tidigare engagemang med att utveckla en skola i Österåker med mitt engagemang i dag att medverka till utveckling av barn- och utbildningsverksamheten för alla medborgare i Vingåker uppfattar jag är respektlöst. 
 

Ing-Mari Frössevi (C)
Vingåker