Vi efterlyser en skogspolicy för Katrineholm

Det tar lång tid att för en riktig skog att växa fram men det går väldigt fort att beröva den dess variation och biologiska mångfald, skriver Naturskyddsföreningen i Katrineholm.

Det tar lång tid att för en riktig skog att växa fram men det går väldigt fort att beröva den dess variation och biologiska mångfald, skriver Naturskyddsföreningen i Katrineholm.

Foto: Olli Manninen / Naturskyddsföreningen / TT

Debatt2021-02-17 05:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholm är en kommun som vill vara attraktiv för människor att leva i och flytta till. Då är några faktorer avgörande. En av dem är att det finns tillgång till rekreationsområden. De tätortsnära skogarna är en viktig resurs som kan ge möjlighet till ett hälsosamt och rikt liv. 

Det tar lång tid att för en riktig skog att växa fram men det går väldigt fort att beröva den dess variation och biologiska mångfald. Vi har därför all anledning att vara aktsamma om de tätortsnära skogar vi har. Hur vi väljer att bruka skogen kommer att ha en avgörande betydelse för hur vi lyckas möta framtidens utmaningar vad gäller klimat, biologisk mångfald och hållbarhet. 

Kritik har riktats mot det moderna skogsbruket för dess stora kalhyggen och trädplantager. Allt fler ifrågasätter om det är så enkelt som att bara kalhugga och plantera nytt, som skogsindustrin vill få oss att tro.

Krämbolskogen är av kommunen utpekad som viktig för friluftsliv. Krämbolsleden, som tidigare har lett oss ut på allt från motionsrundor till svamputflykter, kantas nu av stora kalhyggen. Motivet för åtgärderna sägs vara bekämpning av granbarkborre. Kommunen började i våras vidta åtgärder mot angreppen och informerade om att det skulle ske med största hänsyn till naturmiljön, vilket också inledningsvis skedde. Men tyvärr gick något fel och det ledde till de slutavverkningar vi nu ser. 

Att lämna kvar de redan döda granarna är mycket viktigt. I dem finns inte längre några granbarkborrar men däremot gott om deras fiender. Många av dessa träd fälldes trots det, vilket är direkt kontraproduktivt. Vidare avverkades betydande mängder tall och björk vilket inte alls ingick i uppdraget. Omfattande körskador har uppstått i terrängen. 

I samtal med kommunens tjänstemän uttrycker de själva ett visst missnöje med resultatet. Någonstans har det brustit i kommunikationen, i framtiden måste kommunen vara mycket tydligare i sina instruktioner till utföraren. Kommunens skogar måste visas större omsorg. Vi äger ju dessa skogar tillsammans och många av oss som bor här vill ha tillgång till levande skogsmiljöer. Därför uppskattar vi att kommunen kommer att undanta 80 procent av sitt skogsinnehav från avkastningskrav och i stället prioritera skogens naturvärden och dess rekreativa värde.

Vi efterlyser en dokumenterad skogspolicy där kommunens avsikter sätts på pränt. Om inte kommunen tydligt uttrycker sina avsikter är det svårt att vara med och påverka. Vi från Naturskyddsföreningen vill naturligtvis bidra till att skapa en skogspolicy som placerar Katrineholms kommun i framkant vad gäller miljöhänsyn och hållbarhet.

För Naturskyddsföreningen Katrineholm

Berndt Arklöf
Janne Elmhag
Anders Fridh
Anders Granquist
Bo Karlsson
Mårten Medbo
Hanna Stahle