Vi behöver ta modiga beslut om skogen

Hotet mot skogen är i förlängningen ett hot mot oss själva. Skriver Nicklas Adamsson (MP) Gruppledare i Katrineholm.

Hotet mot skogen är i förlängningen ett hot mot oss själva. Skriver Nicklas Adamsson (MP) Gruppledare i Katrineholm.

Foto: Börje Gavér

Debatt2021-02-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kritiken mot det svenska skogsbruket ökar kraftigt, vilket knappast är förvånande med tanke på hur skogsbolagen bedriver sin verksamhet. 

Senast fick Sveaskog mycket hård kritik när man planerade att kalhugga 700 hektar naturskog (motsvarande 1000 fotbollsplaner) i Luokta-Mávas sameby. När planerna blev kända, bl a tack vare att artisten Sofia Jannok spred ett upprop på sociala medier, ledde detta till en proteststorm som fick Sveaskog att dra tillbaka stora delar av förslaget. 



Filmen More of everything, producerad av Skydda skogen och Greenpeace Nordic, handlar om hur skogsbolagen sprider förskönande myter om svenskt skogsbruk, att det är hållbart, klimatsmart och främja den biologiska mångfalden. I filmen pekar en rad forskare på motsatsen, att dagens svenska skogsbruk är en katastrof, att skogen gör mest nytta där den står, att vi borde låta mycket mer skog växa och bli riktigt gammal. 

Men hotet mot den svenska skogen och den biologiska mångfalden kommer inte bara från Sveaskog och andra stora bolag. Skogsmarker med omistliga naturvärden förstörs och skövlas också av Sveriges kommuner, många gånger på ett sätt som verkar handla om ren okunskap. 



I Katrineholm vill majoriteten skövla en minst 180-åriga Tallmosse med mycket höga naturvärden för att bl a ge Finja möjlighet att använda marken till lagringsplats för betongelement. Ja, du läste rätt. 

Ett annat exempel från Katrineholm är de åtgärder som sattes in för att motverka angreppen av granbarkborre i Krämbolsskogen. I en artikel i Katrineholms-Kuriren den 30 januari pekar Naturskyddsföreningen på det felaktiga i att kalavverka de ytor som drabbats av angrepp. Den 5 februari rapporterar Katrineholms-Kuriren att avverkning av samma orsak också skett i Laggarhultsskogen. En kontraproduktiv åtgärd som snarare förvärrar situationen.



Det senare blir heller inte bättre av att skogsägare hjälper granbarkborren att föröka och sprida sig genom att anlägga monokulturer av gran, vilket skapar virkesåkrar och trädplantage som många idag dessutom förväxlar med naturskog.

Miljöpartiet i Katrineholm har föreslagit att kommunen ska återförvilda sin skogsmark för att främja den biologiska mångfalden och ge människor möjlighet till rekreation i riktigt skog. I en tid när fler och fler börjar inse att naturen själv bidrar med de bästa lösningarna för att läka den skada människan åstadkommit måste vi våga främja det levande livet. 



Vi måste våga ta modiga beslut där kortsiktiga särintressen får stå tillbaka. Miljöpartiet vågar. Vi står på naturens sida. Men vi måste bli många fler som vågar. Vågar du?

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare i Katrineholm