Vi är det handlingskraftiga styre Sörmland behöver

Begränsningen av inhyrda sjuksköterskor löser knappast alla medarbetares problem direkt, men det är ett steg i rätt riktning. Det skriver flera sörmländska regionråd.

Begränsningen av inhyrda sjuksköterskor löser knappast alla medarbetares problem direkt, men det är ett steg i rätt riktning. Det skriver flera sörmländska regionråd.

Foto: Jens Alvin/Victor Bomgren

Debatt2023-05-09 06:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sex månader har gått sedan valet. De beslut vi har tagit under den här perioden har baserats på våra ambitioner att skapa de bästa förutsättningarna för sörmlänningar att bo och verka i regionen. Vårt mål är att vara öppna och transparanta med den politik vi genomför.

Hälso- och sjukvården är regionens största ansvarsområde, bland många viktiga ansvarsområden, och där ligger många av de beslut som vi inledningsvis tagit under vår mandatperiod.

I början av året minskade regionen drastiskt på inhyrning av sjuksköterskor efter ett beslut i vår hälso- och sjukvårdsledning. Detta möjliggjordes av en satsning på den egna personalen samt ett omfattande rekryteringsarbete. Nu har över 80 nya sjuksköterskor anställts, det är väldigt positivt. 

Men sjukvårdspersonal vittnar fortfarande om att de ombeds jobba extra på sina lediga dagar samt att det finns en oro för hur verksamheten ska klara av arbetsbelastningen. Begränsningen av inhyrda sjuksköterskor löser knappast alla medarbetares problem direkt, men det är ett steg i rätt riktning. Hyrpersonal ska endast användas som ett komplement vid till exempel semestrar och toppar i arbetsbelastning. 

Det viktigaste för oss är att satsa på regionens egna medarbetare för en långsiktig kompetensförsörjning, bra arbetsmiljö samt möjligheten att fortsätta erbjuda god och nära vård. 

Psykisk ohälsa är något som engagerar och berör många, även oss. BUP i Sörmland kämpar med långa väntetider just nu. Många förbättringar har gjorts för att öka tillgängligheten, fler medarbetare har anställts och verksamheten ser över hur de kan skapa mer patientnära tid för läkare. Det är bra, men vi vill göra mer, därför har vi startat en utredning gällande en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsa. Detta bedömer vi ska leda till tidigare upptäckt av psykisk ohälsa, bättre och mer effektiv hjälp samt ett större stöd för barnet/ungdomen och dennes anhöriga under utrednings- och behandlingstiden. 

Sedan vi vid årsskiftet tog över ordförandeskapet i de olika nämnderna ser vi över hur vi kan förbättra och utveckla arbetet i de olika organisationerna. Vi utvärderar vilka behov som finns och vilka prioriteringar som behöver göras i en ekonomiskt prövande tid.

Vi har en fyrapartiöverenskommelse och ett starkt samarbete oss emellan, med en gemensam vision om att erbjuda den bästa av service till alla sörmlänningar. När politiken besöker och samarbetar med alla fantastiska medarbetare ute i verksamheterna skapas en lyhördhet mot vad som faktiskt skulle vara effektiva och bra beslut.

Vi har ett starkt förtroende för regionens medarbetare på alla nivåer. Ni kanske inte ser oss klippa band på alla invigningar, det är för att vi lägger mer tid på att samverka och arbeta fram de bästa lösningarna för Sörmlands bästa.

Vi kommer att kämpa för sörmlänningarnas bästa – för dig, för mig och för oss alla!