Hur är tillståndet i Katrineholm?

Mellan 2016– 2020 kortade Katrineholm sin handläggningstid för serveringstillstånd med hela sex veckor. Bra, men kan bli bättre, tycker dagens debattörer.

Mellan 2016– 2020 kortade Katrineholm sin handläggningstid för serveringstillstånd med hela sex veckor. Bra, men kan bli bättre, tycker dagens debattörer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Alice Staaf

Debatt2023-07-19 16:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren innebär för de flesta av oss lite efterlängtad avslappning. Många av oss firar gärna sommaren med ett glas i goda vänners lag på någon av stadens trevliga uteserveringar. Ironiskt nog vet få hur mycket arbete som krävs för att få servera det där glaset. Katrineholms krögare har antagligen gjort mer än du inser för att erbjuda den där avkopplande stunden.

Krögare behöver rätta sig efter åtskilliga regler för att få servera alkohol. Det finns krav på matservering, serveringstider, platsavgränsning och mycket annat. Till det kommer stående tillsyn med risk att förlora serveringstillståndet. Det finns goda skäl till att alkohol omgärdas av särskilda krav, och krögare har lärt sig att rätta sig efter dem. Processerna för att få nödvändiga tillstånd kan dock i vissa fall få även den lugnaste av krögare att se rött.

Alla kommuner utgår från samma alkohollagstiftning och gör samma prövning. Det borde borga för snarlika handläggningstider och kostnader för ett serveringstillstånd i hela landet, men så är inte fallet. Den tid och kostnad som krävs för att få serveringstillstånd är ett nästan slumpartat lotteri. 

När Näringslivets regelnämnd granskade landets kommuner 2020 noterades stora skillnader i kommunernas handläggning av serveringstillstånd. Handläggningstiderna varierade mellan en och tolv veckor, medan kostnaderna varierade mellan 4 000 och 18 000 kronor.

Granskningen konstaterade glädjande att Katrineholm 2016– 2020 kortade sin handläggningstid med hela sex veckor. Det förtjänar en eloge – men också en uppmaning om att hålla i och fortsätta förbättringsarbetet. Erfarenheten från andra kommuner är nämligen att en förkortad handläggningstid ofta växer och återgår till utgångsläget efter några år.

Förutom serveringstillstånd krävs ofta ytterligare ansökningar och tillstånd, såsom bygglov eller polistillstånd för uteservering. Och det kan vara svårt att få besked om när tillstånd kan levereras. Alla kan säkert känna igen sig i frustrationen över att behöva sitta 45 minuter i telefonkö utan att få svar. Krögare kan behöva göra det flera gånger i veckan när kommuner eller myndigheter drar ut på tiden. Tid de hade kunnat lägga på att serva sina kunder och utveckla sina verksamheter.

Så när du sitter med ett svalkande glas – med eller utan alkohol i – på en solig servering i sommar, skänk då en tanke till krögaren och restaurangpersonalen som gjort det möjligt. Katrineholm har inte råd att vaska arbetstillfällen på grund av undermåliga tillståndsprocesser.
 

Thomas Byström
Regionchef Företagarna Södermanlands län

Erik Östman
Företagarnas expert på regelförenkling