Varför inte prova på och bo i Katrineholm?

Joha Frondelius (KD), oppositionsråd i Katrineholm, föreslår att kommunen ska satsa på "Provbo och skola på riktigt". Vad tycker du?

Joha Frondelius (KD), oppositionsråd i Katrineholm, föreslår att kommunen ska satsa på "Provbo och skola på riktigt". Vad tycker du?

Foto: Magnus Grimstedt/Rebecka Jonsson

Debatt2023-04-28 05:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det som påverkar och styr oss till ett byte av bostadsort? 

Att känna en positiv välkomnande attityd vid första kontakten med ny arbetsgivare, fastighetsägare eller mäklare påverkar säkert beslutet.  

Vi som är gamla säljare har många gånger upplevt hur vi påbörjar och styr en affär till avslut. Alla som har något att ”sälja” vet att behovet påverkar processen. Om det blir sämre tider och saker och ting inte går att sälja av sig självt får man börja den långa resan att skapa ett behov som ”kunden” inte riktigt kan sätta ord på just då. Så börjar resan till att marknadsföra kommunen. 

I Katrineholm finns lediga lägenheter, hus och bostadsrätter i stad och i landsbygd. Väldigt lockande för många som bor i områden med bostadsbrist och med stor lust att ändra sin livsföring.  

För ett antal år sedan (2012) skrev vi i KD motionen "Provbo och skola på riktigt". Tanken var att människor utifrån skulle kunna prova att bo och leva sitt liv i Katrineholm, under ett par veckor. Syftet var att se vår kommuns godbitar: närheten till storstaden, landsbygden, skogen, naturen och sjöarna. Men också förskola, skola och vårt områdes kommunikationer. Kort och gott, allt det som gör att du och jag som bor här redan, och som valt att stanna här i kommunen. Motionen avslogs, det var en omöjlig uppgift, sa majoriteten! 

Nu då? Är det inte dags igen att jobba med fysiska möjligheter som att ”provbo och skola” i Katrineholm med omnejd?  

Visst har en vistelse i en annan kommun och plats påverkat dig vid exempelvis semesterresor, konferenser eller släktbesök? Tankar som att: Ska vi flytta hit, dyker säkert upp efter några dagar eller veckors vistelse. Vi påverkas mycket av en lokal attityd som förhoppningsvis ger ett välmående som är svår att uppleva via sociala medier eller annonser i pappersmedia.  

Det finns medborgare som flyttat till Katrineholm från Stockholm som uttrycker med förvåning varför inte Katrineholms kommun får ut bilden av ”Läge för liv och lust” till fler i storstäder. Katrineholm har utmaningar inom skola, vård och omsorg. Men vilken likvärdig kommun har inte det?  

Vill du flytta till en tillväxtkommun som dessutom har 25 timmar per dygn (25 timmar per dygn har vi för att du inte sitter fast i bilköer) och bli en del av vår framtid. 

Välkommen! 

Joha Frondelius (KD)
Oppositionsråd Katrineholm