Varför bygga en ishall i Katrineholm?

Annandagsbandy på Backavallen i Katrineholm. Man behöver inget tak på arenan för att spela bandy, påpekar Kristdemokraternas Joha Frondelius.

Annandagsbandy på Backavallen i Katrineholm. Man behöver inget tak på arenan för att spela bandy, påpekar Kristdemokraternas Joha Frondelius.

Foto: Tomas Nilsson

Debatt2019-12-24 05:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska kommunen bygga en ishall med tillhörande nya lokaler för omklädning och garage för budgeterat 115 miljoner kronor. Räcker det? Beslutet kom i somras då majoriteten, S och M presenterade förslaget. Varför en ishall? Det börjar med att kylsystemet är från 1964 och köldbäraren (ammoniak) löper ut våren 2020. Anläggningen är gammal. Kompressorerna är uttjänta sen länge, men via reservdelar från tidigare kompressorer har personalen gjort underverk för länge. 12 ton ammoniak i en trycksatt anordning är en säkerhetsrisk. Anläggningen är klassad farlig!

Det finns mycket bandykultur i väggarna i Katrineholm. I detta beslut har de kanske gått överstyr med tanke på hur få som utövar sporten. Ishall, inte bandyhall, är begreppet för att inte bara rikta in sig på bandy som sport. Men hallen måste byggas för bandy, alltså en hög hall med bra ljus osv. Is året runt låter också bra, om man har pengar i överflöd nu och i framtiden. 

Oppositionen har försökt få en bättre bild av investeringen. Det har inte förekommit något beslutsunderlag förrän en rad i budget 2020 där det kort och gott står ”projekt Backvallen”. Jag själv är vald till en politisk styrgrupp för projektet Backavallen sedan juni 2019. Där har vi följt utvecklingen av projektet utan fullmäktigebeslut, alltså inga beslut tagna om ishallen. Personalen i projekt och styrgruppen gör ett strålande jobb utifrån sina direktiv ifrån majoriteten.

I alla beslut som rör kommunal verksamhet och ekonomi vill man uppnå en bred politisk majoritet normalt. Men i Katrineholm har Socialdemokraterna själva hanterat kommunen över 100 år. Och nu senaste 9 åren med stöd av moderaterna! Fortfarande måste skattemedel förvaltas och hanteras utifrån lagstiftningen. 

Delaktighet och bra underlag är gångbart även i Katrineholm. Det har kommunen fått kännedom om efter det planerade bygget av Norrskolan. Lärare kände sig bortglömda under påbörjad planering. Man kan nog säga detsamma om kommande bygget av Järvenskolan. Beslut tagna utan delaktighet och behov utifrån verkligheten är svåra att få folkets förtroende i efterhand. 

Vi i KD yrkade på alternativ 2 där vi konverterar kylanläggningen med ny belysning på C-plan, bygger nytt omklädning och garage. Dock inget väderskydd, alltså inget tak och väggar. Detta är en besparing på 50 miljoner kronor. Alla siffror är hämtade utifrån dom dokument vi efterfrågat för beslut. 2011 påbörjades utredningar om konvertering av köldmediet.

Joha Frondelius
Kristdemokraterna, Katrineholm