Varenda röst är viktig i höst

Kyrkovalet kallas ”Det glömda valet” kanske för det inte känns så viktigt att gå och rösta på någon kyrkomänniska man inte ens vet vem det är. Men valet till kyrkans råd och fullmäktige är lika viktigt som till kommun, riksdag och regering.

"Det glömda valet" är lika viktigt som valet till riksdagen, framhåller skribenten som önskar att så många som möjligt röstar i kyrkovalet i höst.

"Det glömda valet" är lika viktigt som valet till riksdagen, framhåller skribenten som önskar att så många som möjligt röstar i kyrkovalet i höst.

Foto: Roger Culmsee

Debatt2017-02-27 12:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det handlar ju om vilka som skall bestämma över kyrkans framtid och även här handlar det om höger eller vänster. Men inte i lika hög grad, det skall erkännas, för i kyrkan försöker vi hitta ett beslut där vi är, mer eller mindre, överens.

Undertecknad tillhör Vänstern i Svenska Kyrkan, VISK kallad, och vi kom in vid förra valet med två mandat här i Katrineholm. Att vi kallar oss vänstern i kyrkan betyder inte att vi stänger andra ute, utan alla som känner sig ”vänster” platsar hos oss. Vi går inte till val som parti utan som en så kallad nomineringsgrupp.

Vad har vi nu åstadkommit under de senaste 3.5 åren? Först och främst är det alltid bra att komma med ”fräscha” ögon, då kan man se saker som inte andra ser. Vänsterfolk i gemen brukar också vara en kritisk röst i de flesta sammanhang och inte blyga med att framföra en åsikt. Å andra sidan finns det mycket som är bra i vår församling, trevliga människor att samarbeta med, nya utmaningar att ta tag i. VISK gick till val på miljötänkande i alla kyrkliga sammanhang och att vi vill se en kyrka för alla, en folkkyrka. Det senaste fungerar oftast i tätorten, sämre på landsbygden, med långa avstånd, men det här jobbar alla inom kyrkan med på sikt. Miljön däremot, den väntar inte! Så, bara några månader efter valet lade VISK en motion om att bannlysa engångsmaterial och vatten på flaska. Där det är möjligt.

Samtidigt la vi fram en motion om att anställa en finsktalande präst. Den tidigare gick i pension och det kändes angeläget med en ny när finska är ett av de officiella minoritetsspråken inom Svenska kyrkan. Vi fick snabbt ett positivt gensvar.

Vad gäller miljömotionen slog den igenom rätt bra, så bra att församlingen nu har nått upp till första steget i stiftets miljöcertifiering. Och för ett tag sedan fick jag nog det bästa erkännande jag kan önska, en anställd sa följande: när du är med Gunnel, vågar ju ingen använda engångsmaterial.

En sista önskan: gå och rösta i kyrkovalet i höst, kanske ställ upp på de listor som nu håller på att sammanställas. Det är ett viktigt val som antingen vrider kyrkan åt vänster eller åt höger. Du väljer, som i alla val, och varenda röst är viktig!

Gunnel Malm

Vänstern i Svenska kyrkan

Katrineholmsbygdens församling