Trygga barn kan säga nej till droger

Katrineholmspolitikerna Inger Fredriksson (C) och Ingela Wallace (C) lyfter vikten av att trygga barn inte väljer drogerna. De vill nu se krafttag i kommunen.
Katrineholmspolitikerna Inger Fredriksson (C) och Ingela Wallace (C) lyfter vikten av att trygga barn inte väljer drogerna. De vill nu se krafttag i kommunen.

Debatt 21 september 2023 19:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det får konsekvenser om barn och unga börjar använda narkotika och andra droger. Folkhälsomyndigheten pekar på att den som ”debuterar” före 16 års ålder ökar risken för arbetslöshet, kriminalitet och psykisk ohälsa, utöver de fysiska skadeverkningarna.

Så samhället har mycket att vinna – även ekonomiskt – på att få bort narkotikan från framför allt våra unga. Vi måste vaccinera oss mot narkotikamissbruk!

 

I Centerpartiet har vi oroats över att var tredje ungdom i Katrineholm vet var den kan få tag i narkotika. Svaren i regionens undersökning Liv & hälsa Ung säger en hel del. Det var därför som tog upp frågan till debatt i kommunfullmäktige i Katrineholm.

Och vi fick debatt! Ledamöter från alla partier utom Sverigedemokraterna gick upp i talarstolen och såg allvaret i frågan.

Nu måste vi gå från ord till handling! Vi måste öka kunskapen!

 

Barnen måste veta den dagen som de får frågan om att testa, att det självklara svaret är att säga nej. Och de ska kunna göra det, för att de VET vilka konsekvenser det får ”att prova”. 

Vi kommer inte att nå fram enbart med kunskap och moraliska argument. Men det är en grund. Vi måste också stärka självkänslan och få unga att må bättre. Du duger. Du finns i ett sammanhang.

Vi måste helt enkelt bygga trygghet. Och då handlar det inte enbart om att gå trygghetsvandringar och ta bort buskar och sätta upp gatljus. Eller att ropa på fler poliser.

Vi måste stärka de unga och ge föräldrarna stöd tidigt. Här ser Centerpartiet familjecentraler som en möjlighet.

Vi måste jobba med att minska tillgången.

 

Det ska inte vara så enkelt att få tag i cannabis att var tredje ungdom vet hur och var – hur det går till att beställa och var det levereras. Det handlar om att försena och förhindra ungas debut – ja, helt enkelt om att skydda våra barn i kommunen.

 

Centerpartiet i Katrineholm vill:

  • Att kommunen rustar alla kommunanställda med kunskaper om droganvändning och beroende, ANDTS-utbildning.
  • Att kommunen rustar alla föräldrar på samma sätt.
  • Att kommunfullmäktiges ledamöter får en utbildning/föreläsning. Därmed får allmänheten också möjlighet att ta del av samma information. 
  • Att kommunen rustar alla barn med kunskaper, så att de vet och väljer att svara nej den dag frågan kommer om de vill prova.
  • Att kommunens hemsida blir tydligare, så att det snabbt går att hitta svar för googlande, oroade föräldrar exempelvis.

 

Inger Fredriksson (C)
Gruppledare Katrineholms kommunfullmäktige

Ingela Wallace (C)
Andre vice ordförande i Katrineholms bildningsnämnd


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa