Välj inte bort den varma bassängen i Katrineholm

Vi kan omedelbart konstatera att den vattengymnastik vi bedriver i den varma bassängen på Kullbergska sjukhuset inte finns att bedriva någon annanstans i närområdet.

Vi kan omedelbart konstatera att den vattengymnastik vi bedriver i den varma bassängen på Kullbergska sjukhuset inte finns att bedriva någon annanstans i närområdet.

Foto:

Debatt2024-05-24 10:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är mycket oroade över framtiden för de varma bassängbad som drivs i regionens regi och finns på några ställen i regionen, så även på Kullbergska sjukhuset hos oss i Katrineholm.

Vi har underrättats av Regionstyrelsen, om att de som ett led i besparingar i den ekonomiska planeringen, ser över framtiden för möjligheten för oss att kunna fortsätta utnyttja bassängen. Bassängen används dagtid vid behandlingar på sjukhuset. Vi använder den kvällstid några kvällar i veckan.

Vi kan omedelbart konstatera att den vattengymnastik vi bedriver i den varma bassängen på Kullbergska sjukhuset inte finns att bedriva någon annanstans i närområdet. 

Så något alternativ med samma nytta finns inte för oss! Om vi blir av med det varma bassängbadet kan många av oss inte få vår regelbundna rehabiliteringsgymnastik.

I den verksamhet med ledarledd rehabiliteringsgymnastik som flertalet av våra 15 medlemsföreningar för närvarande bedriver här, deltar upp till 220 personer varje vecka!

De unika fördelarna med vattengymnastik i varm bassäng är flera. Dels blir kroppen blir lättare i vattnet och dels gör värmen tillsammans med gymnastiken att leder mjukas upp och värken minskar. I en normal badbassäng fungerar inte detta, kropp och leder blir nerkylda och stela samtidigt som vi får svårt att vistas i det kalla vattnet ett helt pass.

Exempelvis upplever de användare som har artros när de kliver ner i bassängen att värken från de drabbade lederna upphör. Detta på grund av att kroppsdelarna blir lättare och inte längre belastar de slitna lederna. Armar och ben går att röra utan betydande smärta. Detta fungerar inte vid normal ”torrgympa”. Då är smärtorna normalt så stora att man avstår den sortens gymnastik. Ett gympapass i varmvatten innebär att passet går att genomföra med mycket större intensitet än i en gympasal, och därmed blir av.

Liknande befrielse upplever de som har reumatisk värk. Det varma vattnet ger betydande minskning av smärtorna vilket gör att gymnastik går att genomföra här, men inte i gärna i en gymnastiksal eller kall bassäng.

Dessa två fördelar är självklara och behöver knappast bevisas annat än med sunt förnuft. Liknande fördelar finns för övriga medlemsgrupper hos oss.

Inställd bassängverksamhet kommer att leda till ökande vårdinsatser för alla de som använder bassängen för rehabilitering. I dag finns inget alternativ till träning i varmt vatten med redskap inom KFV-området.

Värdet av umgänget och den sociala kontakten skall heller inte underskattas för oss som dessutom har svårigheter med rörelse och ålder.

Vi anser att det är av avgörande betydelse för ett stort antal människor med olika funktionshinder i regionen att de får fortsatt tillgång till de uppvärmda bassängerna i regionsjukhusen.

Föreningen Funktionsrätt Katrineholm
Kjell Clasborn ordförande

Funktionsrätt Katrineholm

Dessa organisationer inom Funktionsrätt Katrineholm skriver också under artikeln:

Riksförbundet FUB, ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet, Astma & Allergiförening, Synskadades riksförbund, Autism Södermanland, Personskadeförbund, Reumatikerföreningen, Neuro, Hjärt- och Lungsjukas förening, Hörselskadades Riksförbund, Dyslexi, Bröstcancerföreningen Aurora, RMT, Mag och tarmförbundet, Parkinsonförbundet och Diabetesföreningen.