Vädjan till S och M om digitala möten

Det ska väl inte vara så svårt att få till ett sådant här möte?

Det ska väl inte vara så svårt att få till ett sådant här möte?

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-03-29 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag ber er socialdemokrater och moderater att låta oss övergå till digitala möten. Vad är det som hindrar?

Vi befinner oss i tredje vågen, smittspridningen skenar hos oss i Sörmland och sjukvården är hårt ansatt igen. Gymnasieelever, högstadieelever och även åk 6 har helt digital undervisning. Flera förskolor har fått stänga på grund av smitta. Vi uppmanar människor att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte träffas mer än 8 personer och sedan samlar vi ett fulltaligt fullmäktige med 51 ledamöter i Tallåsskolans aula.

Jag vädjar. Låt oss visa ett bättre ledarskap än såhär och göra allt vi kan för att minska smittspridningen. Låt oss följa Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer och övergå till helt digitala sammanträden.

Vi urholkar samtidigt demokratin. Vårt demokratiska system förutsätter ett visst antal ledamöter och lika möjlighet att delta. Men i ett år har vi uteslutit förtroendevalda i riskgrupp. Vi har ställt in sammanträden och vi har haft sammanträden med halv styrka närvarande, utan möjlighet för ersättare att vara med och hålla sig uppdaterade.

Sedan den 18 januari har vi ett regelverk på plats som medger helt eller delvis digitala sammanträden. Jag som ledamot har möjlighet att ansöka om att närvara digitalt. Samtliga tre tillfällen jag har gjort det så har jag fått nej av olika anledningar. 

Senast när jag bad om det på fullmäktigesammanträdet måndag 22 mars fick jag genomgå en process som är tveksam juridisk, där jag tvingades uppge en rad uppgifter om min hälsa som sammanställdes i en enkät. Varför?

Mina skäl att vilja delta digitalt var flera. Det första skälet var såklart den höga smittspridningen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det andra skälet var att mina arbetsgivare Västerås Stad och Centerpartiet gett mig riktlinjer att inte delta i fysiska möten. Det tredje skälet var mina symptom. Jag är nämligen pollenallergiker och har svårt att veta om mina symptom beror på allergi eller Covid. 

Efter avslagen valde jag att inte närvara. Tack och lov! Jag har nämligen insjuknat med feber, snuva, värk i kropp och huvud samt känningar i luftvägarna. Idag har jag testat mig.

Att mötas digitalt är så enkelt att till och med ett barn klarar av det. Om det är kunskap som saknas så kanske vi kan fråga ungdomarna i årskurs 6 om hjälp. Låt oss stoppa smittan tillsammans.

Victoria Barrsäter (C)
Ledamot Kommunfullmäktige
Ersättare Kommunstyrelsen
Ledamot i Bildningsnämnden