Klimatförsämringarna tränger sig på allt fortare. År 2020 var det varmaste år som uppnåtts och det senaste decenniet är det varmaste som uppnåtts. Den globala höjningen av medeltemperaturen når 1,25 grader, alltså nära 1,5 grader som forskarna varnat oss för att överstiga.
Det gäller även för Parisavtalet som de flesta länder i världen skrivit under. Men vi är på väg mot farliga 3-4 grader med de åtaganden som världens länder hittills har gett. Tiden rinner ut.
Många bra miljö- och klimatinsatser görs i vårt land, men långt ifrån tillräckliga enligt Naturvårdsverket och regeringens egna granskare, Klimatpolitiska rådet. Så även i Katrineholms kommun.
Klimatgruppen uppvaktade kommunledningens Göran Dahlström i november 2018 med en skrivelse med krav på tre åtgärder, bland många andra, som vi ansåg viktiga för kommunen att genomföra:
Ta fram en konkret åtgärdsplan för att bli fossilfri kommun senast 2030. Planen bör innehålla en koldioxidbudget med utsläppsminskningar på 8-12 procent per år och inkludera konsumtionsbaserade och indirekta utsläpp. Med en koldioxidbudget kan man avläsa hur mycket utsläpp som får göras varje år tills man når noll. Ett 30-tal kommuner och regioner har tagit fram sådan, bland andra Uppsala och Nyköping.
Kommunens klimatstrategi från 2005 behöver uppdateras och förbättras. Vi fick svaret att man skulle börja sådan översyn året därpå, 2019. Vi ser inte att detta hänt ännu.
Samhällsbyggnadschef Stefan Jansson uppger i ett svar på en insändare i december att man avser starta ett arbete detta år för att ta fram nya handlingsplaner inom området. Gott så, men varför denna försening, är det personal-/resursbrist? Kommer en koldioxidbudget att tas fram med tydlig och avläsbar nedtrappning av utsläppen varje år?
Se över kommunens finansiella placeringar och utesluta sådana fonder som innehåller fossil verksamhet (olja, kol, naturgas), så kallad divestering. Även det skulle åtgärdas 2019. Har detta skett, om inte, när?
Informera och mobilisera egna verksamheter, skolor, företag, organisationer och medborgare för att stimulera till klimatkunskap och åtgärder. Visa tydlig ledning för att skapa samling i denna kristid.
Vad görs här och hur ser planeringen ut framöver? Kommer informationen på hemsidan att förbättras så att man bättre kan följa beslutade åtgärder och resultat? Vi ber om svar på dessa våra frågor.
Liselotte Elén
Göra Svenningson
Lotta Wistrand
Klimatgruppen i Naturskyddsföreningen Katrineholm