Vackra värdeord och snygga formuleringar räcker inte

Skolan ska förmedla kunskap för att barn som vuxna ska känna att de tillhör och tillför samhället nytta.

Skolan ska förmedla kunskap för att barn som vuxna ska känna att de tillhör och tillför samhället nytta.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2022-05-06 20:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majoriteten i Katrineholm har misslyckats kapitalt med en politik för att säkerställa att barn och unga ges en utbildning som gör att de kan gå ut i samhället och få ett jobb. 


Som det ser ut efter det preliminära gymnasievalet har aldrig så få elever varit behöriga till de utbildningar som finns tillgängliga oavsett om de är teoretiska eller praktiska.

Det mesta av detta misslyckande vilar på bristen av likvärdighet och kompensatoriska insatser något som framgår med all tydlig önskvärdhet från en genomförd revision av PwC. Inte en enda grön markering men desto fler gula och röda varningssignaler. Och hör och häpna, det handlar inte bara om bristen på insatser det handlar även om avsaknad av information till nämndens ledamöter.



Vad läser vi ut av detta, jo endera att majoriteten mörkar bristen på kompensatoriska insatser som bildningsförvaltningen redovisar eller än värre vilket vi inte tror på – inkompetent ledning av bildningsförvaltningen Det senare finner vi för osannolikt – vi vet att personal inom förvaltningen och på skolorna sliter för att lösa de tillkortakommanden som är ett resultat av bristande politik. 

Det är hög tid att väljare och föräldrar får upp ögonen för konsekvenserna av den brist på resurser som majoriteten avsätter för att utbildningen av unga ska vara framgångsrik oavsett vilka ingångsvärden barnet och den unga har när de börjar skolan. Det handlar både om insatser för de elever som har svårt att hänga med oavsett orsak. Skolan ska förmedla kunskap för att barn som vuxna ska känna att de tillhör och tillför samhället nytta.



Vi måste få till en ny majoritet som faktiskt satsar resurser, personellt, bra skolböcker och framförallt en lugn och trygg skolmiljö. Barnen ska ha det bättre. Läs gärna mer om våra förslag till satsningar på Katrineholms utbildningar. Och, ja vi vet – kommunens ekonomi är svag mycket på grund av majoritetens alla investeringar. Konsekvenser som Liberaler länge varnat för. 

Och för att ta till det Socialdemokratiska uttrycket, ”Vi vill steg för steg ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan” – i Katrineholm vill vi ta bort kontrollen från Socialdemokrater och Moderater för att kunna få till en skola som fungerar bättre!

 

Björn Wahlund
Liberalerna Katrineholm