Utveckling i hela Katrineholm – men ingen kommunroman

Inger Fredriksson (C) skriver om hur hela Katrineholm kan utvecklas.

Inger Fredriksson (C) skriver om hur hela Katrineholm kan utvecklas.

Foto: Emmilie Haglund/Alice Staaf

Debatt2023-01-20 19:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är viktigast för kommuninvånarna i Katrineholms kommun?

Ja, inte vaknar de varje morgon och tänker: Kommunplan! Nej, de tänker nog mer på hur vardagen ska fungera, om de har arbete och pengar så att det räcker, att barnen har det bra, liksom de äldre. 

Vad kommunen gör – eller inte gör – har betydelse för vardagslivet och för framtiden, för oss enskilda och tillsammans i samhället.

Vi i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har enats om vad vi ser som det viktigaste för Katrineholms kommun under de fyra kommande åren. 

Vi har inte målat akvarell, vi har tagit till breda penslar och pekat ut sju områden som är särskilt viktiga. För det är inte de många orden som förändrar, det är innehållet i orden, tydligheten som gör det möjligt att förändra och förbättra.

För Centerpartiet är det viktigt med hela Katrineholm. Hela kommunen ska utvecklas. Förskolor, skolor och äldreboenden i landsbygdens centralorter ska underhållas och renoveras vid behov.

Vi vet vad skolan betyder i bygden och det är viktigt att kommunen har verksamhet i alla delar av kommunen.

Vi ska ha ett blomstrande näringsliv. Det betyder bl a att den lokala upphandlingen ska öka och att etableringsmark och lokaler ska finnas i hela kommunen.

Vi ska ha valfrihet inom barnomsorg, skola och äldreomsorg. Det ger en möjlighet att välja – och framförallt att välja bort det som inte fungerar. Men den kommunala verksamheten ska hålla så god kvalitet att alternativen är ett komplement.

Utbildning är nyckeln till framtiden. Skolan måste bli bättre i Katrineholm och förnyas så att den leder till högre kunskapsresultat och ökad behörighet.

Vi behöver bygga ett hållbart samhälle. Här vill vi särskilt värna vårt vatten och se till att användningen av energi, mark, vatten och andra naturresurser sker effektivt och miljöanpassat. 

För att lösa de här uppgifterna behöver kommunen ekonomi och personal.

Där vill vi i C, KD och L:

Att skattehöjning ska undvikas. Att vi ska öka samverkan med andra kommuner. Andra kommuner behöver inte vara de kommuner som vi har gräns mot. Vi vill se över kommunens lokalbehov och markreserv.

När det gäller personalen, så är det sjukfrånvaro och kompetensförsörjning som är absolut viktigast att arbeta med. Kommun måste vara en attraktiv arbetsgivare med arbetsuppgifter och arbetsplatser som man som anställd längtar till de flesta arbetsdagar.

Vi har inte gjort någon kommunroman av vår kommunplan. Vi har tagit upp sju punkter, sju områden som vi ser som särskilt viktiga för Katrineholms kommun. 

Inger Fredriksson (C)
Gruppledare, Katrineholm