Våren bjöd på riklig nederbörd men sommaren har inletts med högtryck och värme. Det är torrt på många ställen i landet och vi har redan drabbats av skogsbränder. För mig – som arbetar med brandskydd – förs tankarna direkt tillbaka till sommaren 2018 och de stora skogsbränderna som härjade i landet. Ett 50-tal bränder uppstod, 25 000 hektar skog brann upp och gigantiska ekonomiska värden gick bokstavligen upp i rök.
Precis som vi nyligen sett när det gäller pandemin var beredskapen för att hantera bränderna långt ifrån tillräcklig. Vi tackar bland annat italienska myndigheter för lån av flygplan för att kunna vattenbomba bränderna.
Bränderna var en varningsklocka men hur ser det egentligen ut med vår beredskap idag? Lika snabbt som lågtrycken började rulla in från de brittiska öarna, lika snabbt upplever vi i branschen att brandskyddet hamnade långt ner på agendan igen, inte minst i medierna. Somrarna därefter blev ju också typiskt ”svenska” och sedan kom viruset och tog all uppmärksamhet.
MSB uppger dock att man är bättre rustad inför bränder än någonsin tidigare. Efter de stora skogsbränderna 2018 har en helt ny förmåga att bekämpa bränder skapats med helikoptrar som snabbt kan vara på plats och man har dessutom stöttat länsstyrelser och kommuner med rådgivning och utbildning.
Fler helikoptrar, bättre organisering och utbildningar av personal är naturligtvis jättebra men vi som arbetar med att förhindra att bränder alls uppstår, skulle gärna vilja se ett större fokus på kampanjer riktade till allmänheten.
Eldningsförbud kan självfallet vara viktigt att införa i rätt tid men jag tror mer på en ordentlig informationskampanj och folkbildning kring brandskydd.
När svenskarna hemestrar och trycket på vår natur ökar, ökar också brandrisken. Redan idag vet jag att man har sett att problemen med nedskräpning ökat i naturen och längs våra vandringsleder. Att sätta upp återvinningsstationer och papperskorgar funkar i begränsad skala men vildmark och brist på vägar gör det omöjligt på många ställen. I stället behöver vi informera. Glas eller plast i kombinationen med sol och torka är ingen bra kombination – det är en vanlig orsak till att det uppstår brand i skog och mark.
Det kanske är något för MSB:s nästa stora informationskampanj?
Daniel Friberg
Kommunikationschef Presto Brandsäkerhet, Katrineholm