Universitetet kan utbilda sjuksköterskor i Katrineholm

Viadidakt har samarbetat med Mälardalens högskola om sjuksköterskeutbildningen och borde kunna göra det med det nya universitetet, menar debattörerna.

Viadidakt har samarbetat med Mälardalens högskola om sjuksköterskeutbildningen och borde kunna göra det med det nya universitetet, menar debattörerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2021-12-30 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till 2012 fanns ett samarbete mellan Mälardalens högskola, MDH (från 1 januari 2022 Mälardalens universitet, MDU) och Viadidakt gällande sjuksköterskeutbildningen med en grupp placerad i Katrineholm. Trots en god genomströmning valde dock MDH att avbryta samarbetet. Sedan dess har Viadidakt vid flera tillfällen tagit initiativ till att få tillbaka utbildningen. 

I denna fråga har även jag i egenskap av ordförande lyft frågan med olika aktörer. Tyvärr har försöken från Viadidakts sida hittills mötts med negativa besked. Viadidakt är dock fortsatt positivt till ett ökat samarbete med MDU. Viadidakts samordnare för högre studier för därför en kontinuerlig dialog med lärosätet kring detta.  

Viadidakt verkar även för att studerande vid MDU och andra lärosäten ska ges möjlighet att tentera på Campus Viadidakt. 

Viadidakt verkar också för att bidra till en höjd utbildningsnivå i kommunen tillsammans med bland annat Bildningsförvaltningen.  

Viadidaktnämnden har sedan 2017 en strategi för arbetet med högre studier. Vi kan med glädje genom denna konstatera att vi för första gången någonsin ligger på riksgenomsnittet gällande övergång från gymnasiet till universitet och högskolestudier.  

Utifrån nuvarande strategi finns tre prioriterade inriktningar för Viadidakts arbete:

1. Att tillhandahålla ett lärcentrum för högre studier (Campus Viadidakt i Kullbergska huset) där studenter på högskola och yrkeshögskola kan få stöd och service.  

2. Att erbjuda utbildningstillfällen på hemorten utifrån arbetsmarknadens behov. Campus Viadidakt samarbetar med Karlstad universitet och Linköpings universitet för att erbjuda utbildningar inom förskola, fritidshem och grundskola på plats i Katrineholm. Campus Viadidakt samarbetar också med fyra olika yrkeshögskolor och erbjuder åtta olika yrkeshögskoleutbildningar på plats i Katrineholm.

3. Att aktivt öka rekryteringen till högre studier genom att informera om högre studier och om det stöd Campus Viadidakt erbjuder. Detta sker exempelvis genom att anordna utbildningsmässor eller öppet hus där både rekryterande företag och utbildningsaktörer bjuds in; samarbete med studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolorna och inom vuxenutbildningen; direkta informationssatsningar för elever på gymnasiet och komvux; inspirations- och motivationsföreläsningar med mera.

Viadidakt utgår när man söker samarbetspartners ifrån de lokala behov av kompetensförsörjning som vi har i västra Sörmland. Vilket universitet eller högskola vi samarbetar med är av underordnad betydelse, men vi ser givetvis fram emot ett ökat samarbete nu när MDH blivit MDU.

Gunilla Magnusson (S)
Katrineholm, ordförande Viadidaktnämnden

Monica Granström (S)
Vingåker, förste vice ordförande Viadidaktnämnden