Ukrainas sak är vår

Debatt 1 mars 2022 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands invasion av Ukraina har kastat Europa in i det värsta säkerhetsläget sedan andra världskrigets slut. En ny och fredlig demokrati har anfallits av ett land med en aggressiv och auktoritär ledare. Explosioner riktas mot städer. Civila skadas och dödas av missiler. Med våra olika erfarenheter är vi alltför väl medveten om det kaos och den rädsla som drabbar miljontals ukrainare i denna blodiga, besinningslösa invasion. 

 

Samtidigt behöver vi förstå att Putins ambitioner inte slutar här. Idag är det Ukraina, imorgon kan det vara Baltikum. Därför måste Sverige, Europa och Nato vara uthålliga i de sina sanktionerna mot Ryssland och i sitt stöd till Ukraina. Sverige är inte rustat för ett krig i vårt närområde. 

Det är helt oacceptabelt att Socialdemokraterna i år efter år vägrat lyssna till Liberalernas krav på mer resurser till försvaret. Liberalerna vill snabbrusta Försvarsmakten, något som finansieras genom att ta 30 miljarder från beredskapsreserven. Vi måste inse att Sverige kan drabbas indirekt. Beredskapen måste också höjas mot rysk desinformation, hybridkrigföring och cyberattacker som kan komma som straff för sanktionerna. 

 

Alla måste ta ett mycket större ansvar. El- och vattenförsörjning och avfallshantering måste fungera även om automatiserade tekniska system störs ut. Där har Länsstyrelsen och kommunerna ett stort ansvar och om det inte redan har gjorts är det hög tid att se över krisberedskapen. Även hos dig själv. För var och en har ett ansvar för att kunna ta hand om sig själv, och sina närmaste, om krisen kommer. 

Om elen försvinner och affärerna töms duger det inte att bara ha en vissen purjolök i kylskåpet. Därför är ett lager med mat, mediciner, batterier, värmeljus samt vatten är ett måste om det värsta skulle ske. Vi är alla länkar i en kedja och en robust beredskap innebär att alla är förberedda. 

 

Putin försöker stoppa länder från att ansluta sig till försvarsalliansen Nato. Men det är inte Putin som bestämmer om Ukraina, Finland eller Sverige ansöker om Natomedlemskap. Regeringen måste tydligt deklarera att Natomedlemskap är ett alternativ för Sverige. För varje dag som regeringen förnekar det går man Putins ärende.

Ett svenskt Nato-medlemskap med de försvarsgarantier det innebär framstår idag som helt självklart för vår säkerhet. Ukrainas sak är vår och väst måste stå enade mot Kreml. Tillsammans.

 

Johanne Hildebrandt
Före detta krigsreporter och Riksdagskandidat (L) Södermanland

 

Björn Wahlund
Liberalerna Katrineholm


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Danmark

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Västledare anklagar Ryssland för sabotage
Ryssland/Ukraina

Ryskt propagandanätverk upptäckt

Ryskt propagandanätverk upptäckt
Ukraina

Ryska skenvalen i Ukraina avslutade

Ryska skenvalen i Ukraina avslutade
Ryssland/Ukraina/Georgien

Flyr för att slippa bli kanonmat

Flyr för att slippa bli kanonmat
Ekonomi

Moskvabörsen på lägsta nivån sedan februari

Moskvabörsen på lägsta nivån sedan februari
Visa fler
Läs mer!

Ledare: Det är inte i senaten som Trumpfaran är störst

Det är inte i senaten som Trumpfaran är störst

Debatt: Tio punkter som gör att Putin förlorar kriget

Tio punkter som gör att Putin förlorar kriget