Tio punkter som gör att Putin förlorar kriget

Debatt 6 april 2022 21:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här följer tio skäl för att Vladimir Putin förlorar kriget mot Ukraina:

 

– Putin själv. Han får inte rätt information utan anpassade underrättelser. Putin har en egen falsk historieuppfattning. Han har totalt missuppfattat Västs sammanhållning och starka respons, inte minst sanktionerna. Han lever i sin egen värld.

– Kriget leds mer av den ryska säkerhetstjänsten än av de ryska generalerna , vilket har gjort att kompetent militär strategi har lämnats. Många skickliga ryska generaler har fått lämna sina poster.

– Operativ och taktisk militär planering utgår från begreppen kraftsamling, överraskning och handlingsfrihet . Ryssarna har totalt splittrat sina resurser, vilket har medfört att total framgång har misslyckats på flera platser. Ryssarna har inte lyckats slå ut den politiska och militära ledningen. Ej heller media, vilket är helt avgörande för en eventuell seger.

– Ukrainas motståndsvilja och försvarsförmåga har överraskat ryssarna, vilket har medfört att ryssarna inte kan använda sig av modern stridsteknik utan måste använda sig av terrorbombningar med flyg och artilleri. Detta skapar stor förstörelse men slår inte ut ukrainska förband.


– Ryssarnas dåliga moral, stridsvilja och uthållighet har avgörande betydelse för utgången av kriget. Lägre befäl och soldater har dålig initiativkraft och är rädda. Nya förband som sätts in har mycket dålig motivation. Befäl och soldater vet inte varför de slåss.

– Ryssarna kan inte använda sig av terrängen utan kör fast i leran utanför vägarna . När våren anländer snart kommer grönskan, vilket gör att jägar- och specialförband kan gömma sig ännu bättre och på ett lättare sätt kan angripa ryska kolonner och förband på kortare avstånd.

– Ukrainarna är överlägsna i strid i bebyggelse med vapen anpassade för denna strid. Det krävs en 7 till 8 gångers överlägsenhet för att slå ut ett försvar i en stad.


– Kiev kan inte intas. Kräver mer en halv miljon ryska soldater

– Ukraina får hela tiden tillförsel av nya vapen och andra förnödenheter, vilket skapar uthållighet och ökar stridsmoralen.

– Ukraina har en ledare i sin president, som har ledaregenskaper med tydlighet, passion, rättframhet och synlighet. Dessutom har han ett stöd från Väst och en tapper civilbefolkning.

 

Johan Hederstedt
General och före detta ÖB
Nyköping


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Danmark

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Västledare anklagar Ryssland för sabotage
Ryssland/Ukraina

Ryskt propagandanätverk upptäckt

Ryskt propagandanätverk upptäckt
Ukraina

Ryska skenvalen i Ukraina avslutade

Ryska skenvalen i Ukraina avslutade
Ryssland/Ukraina/Georgien

Flyr för att slippa bli kanonmat

Flyr för att slippa bli kanonmat
Ekonomi

Moskvabörsen på lägsta nivån sedan februari

Moskvabörsen på lägsta nivån sedan februari
Visa fler