Varje år firas den internationella dagen till minne av slaveriets offer, troligen en dag som går många förbi. Men kampen mot slaveriet är långtifrån över. 40,3 miljoner människor världen över lever som slavar och hälften av världens länder riskerar att använda slavarbete i sina produktionskedjor.
Enligt FN:s Globala mål 8.7 ska det moderna slaveriet avskaffas innan 2030. Men för att uppnå detta behöver regeringar, företag och civilsamhället utöka sina insatser. Togo är ett av de länder där det är vanligt med barnarbete. Enligt UNDP är nästan 23 procent av dem som arbetar i Togo mellan fem och 17 år gamla. Många barn jobbar upp till tolv timmar om dagen. Den lokala samarbetskyrka som Pingstkyrkan Eskilstuna och PMU arbetar tillsammans med, berättar att nästan alla i befolkningen i många av de byar där de jobbar, arbetar med att samla grus och sten, och att hälsoeffekterna är många. Bland annat berättar man om att barnen bär så tunga baljor med sten och grus att deras kranier plattas till.
Detta är bara ett av många exempel på det moderna slaveriets olika former. Utan efterfrågan hade slaveriet inte existerat. Många multinationella företag är beroende av material och råvaror från länder där slavarbete används och bidrar på så sätt till slaveriet. Enligt Global Slavery Index senaste rapport, finns det några produkter som framför allt riskerar att ha kopplingar till slaveriet. Det gäller datorer, mobiler, kläder, fisk, kakao och sockerrör. Slaveriet är dolt längst ner i en produktionskedja och många företag har svårt att kontrollera hela kedjan. Sexhandeln är också ett stort problem. 4,8 miljoner människor utnyttjas i dag i sexslaveri. Den stora efterfrågan gör att både vuxna och barn säljs hänsynslöst mellan olika kunder.
Det moderna slaveriet är ett brott mot mänskliga rättigheter. Att få ett slut på det är ett beslut vi gemensamt måste fatta. Om vi vill uppnå FN:s Globala mål så måste vi ta reda på var, varför och hur människor förslavas och vad som krävs för att befria dem. Men utan regeringars, företags och civilsamhällesorganisationers agerande, kommer slaveriet att fortgå. Alla konsumenter har också ett ansvar att ställa frågor om de varor och tjänster man vill köpa.
Som aktörer i civilsamhället ser vi också vikten av att arbeta förebyggande med sociala åtgärder, som barns rätt att gå i skolan, arbete mot tvångsäktenskap och andra insatser. Men vi ser också vikten av att jobba med politiskt påverkansarbete, opinionsbildning och insatser på marken för att hjälpa människor på plats, ut ur slaveriet. Vi behöver alla agera för att gemensamt sätta stopp för det moderna slaveri som just i denna stund pågår runtom i vår värld.
Allan Ekstedt
Missionsansvarig Pingstförsamlingen Eskilstuna
Niclas Lindgren
Direktör PMU