Syrenen blommar och eleverna underkänns

Förskolan i Katrineholm behöver fler behöriga vuxna per barn, skriver Björn Wahlund (L).

Förskolan i Katrineholm behöver fler behöriga vuxna per barn, skriver Björn Wahlund (L).

Foto: Elna Lundgren

Debatt2024-05-31 14:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan började syrenen blomma hos mig, en blomning som för mig är starkt förknippad med skolavslutningar. Efter massor med år förknippas nu skolavslutningen med en frustration över att ungefär var femte elev inte är behörig till vidare studier.

Studier på gymnasienivå. Visst, vissa av de elever som underkänts kommer vidare genom ett antal veckors sommarskola men trots detta är det allt för många som inte är behöriga till vidare studier. Hur har det blivit så?

Den politiska majoriteten i Katrineholm tar varje tillfälle i akt att rabbla upp alla kompensatoriska insatser som finns för att ”alla” ska kunna var behöriga. Men jag säger om, om det är så att alla dessa kompensatoriska insatser inte ger önskvärt resultat är det då inte läge att prova något nytt? Något nytt som har visat sig ge resultat. Exempelvis fler vuxna behöriga per barn redan i förskolan, i förskoleklass och i årskurs 1 till 6.

Det andra som gör mig bekymrad är att så många barn lever under hedersnormer och i klanliknande förhållanden. En kvarts miljon barn och unga får inte välja vem de ska leva med, får inte bada med det andra könet, får inte gå till fritidsgården där könen är blandade och framför allt inte visa tecken på homosexualitet. 

Dessa barn styrs inte bara av en föräldrar utan även av bröder och släktingar. Dessa barn lever under en enorm press och här måste vi med betydligt större kraft gå in tidigt i barnens liv för att bryta detta mönster. Heder och klan är starka i flera kulturer och ett sådant mönster bryts inte för att man passerar Öresundsbron.

Slutligen har vi de barn som kanske inte vill ha sommarlov på grund av stökig hemmamiljö. Missbruk, psykisk ohälsa med mera gör att barnet uppskattar skoldagens lugn. Hur kan vi erbjuda sommaraktiviteter för dessa barn så att de i varje fall en del av sommarlovet kan få en dräglig sommar?

Många frågor och mycket att förbättra. Jag har inga stora förslag men inser att både skola och socialtjänst har mycket att göra här och nu men också framöver.

Med ett genuint hopp om att ni får en bra sommar.


Björn Wahlund (L)
Gruppledare kommunfullmäktige Katrineholm