Sverige klarar inte fler rödgröna vintrar

Ringhals kärnkraftverk där två reaktorer stängdes nyligen. Det var ett misstag, menar Johan Ingerö (KD).

Ringhals kärnkraftverk där två reaktorer stängdes nyligen. Det var ett misstag, menar Johan Ingerö (KD).

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2022-01-12 21:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har levt i 43 år och aldrig upplevt en elkris. Förrän nu. Men dessa ord skriver jag på min laptop med elkabeln urkopplad. För medan jag skriver detta så har elpriset nästan tiodubblats på ett år. Under rekordtimmarna i december låg elpriset 2 775 procent över föregående år. Och värre kan det bli. 

Det här drabbar människors mest grundläggande behov. Plötsligt kostar en dusch trettio kronor mot normalt tre. Dammsugningen sju kronor mot normalt 75 öre. Att tumla tvätten kostar runt nio kronor mot normalt en. Och de som haft råd att skaffa en elbil betalar nu över fyra hundra kronor för att ladda den, mot normalt en femtiolapp.

Den här elkrisen är skapad av dålig politik. De rödgröna partierna har stängt av kärnreaktorer och subventionerat vindkraften med fantasibelopp. Men vindkraft fungerar bara när det blåser, vilket det sällan gör under kalla vinterdagar. Och samtidigt som folk och företag nu måste dra åt svångremmen så brinner både oljekraftverket i Karlshamn (140 000 liter i timmen) och dieselkraftverk i Gotland. Detta för att i någon mån lindra elkrisen i bland annat Sörmland. Vi har alltså fått dyrare el, mindre pålitlig el och dessutom mer klimatfarlig el.

Så ser notan ut efter alltför många år med rödgrön energipolitik.

Kommer regeringen att lösa detta? Ingenting talar för det. Annika Strandhäll, den nya miljöministern, uppgav i SVT att Sverige har stängt två kärnreaktorer – rätt svar är sex. Khashayar Farmanbar, den nya energiministern, trodde i Sveriges Radio att ”planerbar” energi har att göra med kommunala detaljplaner. Och till Aftonbladet sa han att ”det behövs mer vindkraft i södra Sverige”. Men vad hjälper fler vindkraftverk när det inte blåser?

Det här är säkert bra människor. Men de har inte ens koll på grunderna inom sina respektive ansvarsområden. Det här fungerar inte. Många människor håller nu 16-17 grader inomhus och har ytterkläder på sig. Det borde inte vara en höger-vänster-fråga att folk ska kunna värma sina hem. 

Tyvärr är det just vad det har blivit. Och det är ett av många skäl att byta regering i höst. Kristdemokraterna går till val på ny kärnkraft i Sverige. Det är det enda energislaget som varken släpper ut koldioxid eller är beroende av väderleken. Och det är bråttom. Sverige klarar inte fler rödgröna vintrar.

Johan Ingerö
Toppkandidat till riksdagen (KD), Sörmland