Sverige bör ställa sig bakom ett kärnvapenförbud

8 september 1945, Hiroshima. Kärnvapen är ett hot mot hela mänskligheten och vår planet, skriver debattörerna.

8 september 1945, Hiroshima. Kärnvapen är ett hot mot hela mänskligheten och vår planet, skriver debattörerna.

Foto: Stanley Troutman

Debatt2020-08-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs av strålningen. Sadako överlevde bomben men blev som 11-åring svårt sjuk i leukemi.

Enligt en japansk sägen får den som viker 1 000 papperstranor sin önskan uppfylld. Så från sin sjuksäng började Sadako att vika tranor med en önskan om att bli frisk. De hängdes i taket ovanför hennes huvud, i ett myller av färger. Hon dog 12 år gammal. Men sedan dess har tranorna blivit en symbol för fred.


Idag, 6 augusti 2020, är det 75 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican) är ett nätverk av civilsamhällesorganisationer som sedan 2007 har samordnat den internationella opinionen mot kärnvapen. Ican:s arbete resulterade i den nya FN-konventionen om kärnvapenförbud och organisationen tilldelades Nobels fredspris 2017. För att konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder signerar och ratificerar. Sverige har inte skrivit under. Argumentet är att det skulle störa landets militära samarbete inom ramen för Nato och Värdlandsavtalet.

Kärnvapen är ett hot mot hela mänskligheten och vår planet. De humanitära konsekvenserna av ett nytt kärnvapenkrig går inte att överblicka. Det finns nya studier som visar på den katastrofala miljö- och klimatpåverkan som även ett begränsat kärnvapenkrig skulle medföra med bland annat temperaturförändringar, missväxt och utbredd hungersnöd.


Det finns de som talar om kärnvapnens avskräckningseffekt men om man tittar på slutsatserna i de nya studierna är det snarare slutet på tillvaron på planeten vi ser framför oss. Kärnvapen drabbar inte bara dem som blir attackerade. De drabbar alla.

Vi behöver sätta press på regering och riksdag så att de skriver under. Även om mycket av säkerhetspolitiken bestäms i Stockholm, Washington och Moskva är det viktigt att vi på gräsrotsnivå lägger oss i och gör våra röster hörda. Därför ansluter vi oss till den nationella kampanjen ”Tagga en trana”, initierad av bland andra Svenska Freds, FN-förbundet, Svenska Läkare mot kärnvapen och Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet. 

Gudrun Schyman
Fria Pensionärer

Jea Jonsson
Kvinnor för Fred

Ingalill Bjartén
S-kvinnor